Le Pen elismerte vereségét, telefonon gratulált Macronnak

"Rövid és szívélyes" telefonbeszélgetést folytatott egymással a francia elnökválasztás két jelöltje, Emmanuel Macron és Marine Le Pen - közölték vasárnap este Macron környezetéből.

Az első exit poll eredmények közzététele után Marine Le Pen bejelentette, hogy új politikai erő élén kíván indulni a júniusi parlamenti választásokon. Le Pen az előrejelzések szerint a második fordulóban a szavazatok 35 százalékát kapta, míg a volt szocialista gazdasági miniszter a voksok 65 százalékát.

Le Pen a párt támogatói előtt mondott beszédében "történelmi és erős eredménynek" nevezte a második fordulóban elért szavazatok arányát. A Nemzeti Front "az egyes számú ellenzéki erő" - jelentette ki a volt elnökjelölt.

A politikus közölte, hogy a parlamenti választásokon új hazafias mozgalom élén kíván indulni, s jelezte, hogy meg kívánja változtatni a Nemzeti Front nevét is, amelyet rasszista és antiszemita vádakkal illettek, amikor az apja létrehozta.

A politikus úgy vélekedett, hogy a hazafias és a globalista erők közötti választás "áll a franciák előtt a parlamenti kampány idején minden választókörzetben". "Ennek a harcnak az élére állok, hogy még szélesebb körben egyesítsek mindenkit, aki Franciaországot akarja választani, megvédeni a függetlenségét, szabadságát, felvirágzását, biztonságát, önazonosságát és társadalmi modelljét" - tette hozzá Marine Le Pen.

A parlamenti választásokat, amelynek alapján megalakul az új kormány, június 11-én és 18-án tartják.

Magabiztos Macron-győzelem Franciaországban

A centrista Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg az urnazárás után közölt exit poll eredményei szerint.