Putyin párhuzamba állította a nácizmus és a terrorizmus elleni harcot

Oroszország mindig a béke erőinek oldalán áll majd, azokkal lesz, akik elutasítják a háborút.

"A terrorizmus, a szélsőségesség, a neonácizmus és más fenyegetések elleni hatékony harchoz nélkülözhetetlen az egész nemzetközi közösség konszolidációja"

- mondta Putyin.

Az orosz vezető szerint Moszkva "mindig a béke erőinek oldalán áll majd, azokkal lesz, akik az egyenjogú partnerség útját választják, akik elutasítják a háborút".

"A borzalmas tragédiának (a második világháborúnak) elsősorban a faji felsőbbrendűség bűnös ideológiájával szembeni elnéző magatartás, a világ vezető hatalmai közötti megosztottság miatt nem sikerült elejét venni, ez tette lehetővé, hogy a nácik kisajátítsák azt a jogot, hogy eldöntsék más népek sorsát, hogy kirobbantsák a legkegyetlenebb véres háborút, és hogy halálos céljaik szolgálatába állítsák csaknem az összes európai országot"

- hangoztatta Putyin.

Az orosz fővárosban a rossz időjárás miatt kedd reggel lemondták a díszszemle részét képező légi parádét, amelynek keretében 72 repülőgép és helikopter húzott volna el a díszegységek fölött. A Vörös téren 10 ezer katona és 114 egységnyi haditechnika vonult fel - közöttük első alkalommal a sarkvidéken hadrendbe állított fegyverzetek. Az eseményt az orosz televízió 50 kameraállásból közvetítette.