Az új dél-koreai elnök akár Észak-Koreába is ellátogatna

Az államfő szinte azonnal nagy átalakításokat tervez a kormányban és az elnökségi stábnál, hogy véget vessen a márciusban keletkezett hatalmi űrnek.

Ezt megelőzően Hszi Csin-ping kínai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök gratulált Munnak választási győzelméhez, és kifejezte készségét az együttműködésre.

Az új dél-koreai elnök szinte azonnal nagy átalakításokat tervez a kormányban és az elnökségi stábnál, hogy véget vessen a márciusban keletkezett hatalmi űrnek.

Az új elnök Li Nak Jont, Dél-Csolla tartomány jelenlegi kormányzóját nevezi ki az ország miniszterelnökének - tudatta szerdán az elnöki hivatal. Lit még a szöuli parlamentnek is meg kell hallgatnia, de kinevezéséhez nincs szükség a törvényhozás jóváhagyására.

A Kék Ház azt is tudatta: az államfő a kampányát is irányító Im Dzsong Szököt teszi meg kabinetfőnökének. Mun Dzse In a Nemzeti Hírszerzési Szolgálat élére Szuh Hunt nevezi ki, aki 28 éven át dolgozott az ügynökségnél, s két, Szöul és Phenjan közötti csúcstalálkozó előkészítésében is részt vett.

Mun eskütételi beszédében közölte, hogy kész tárgyalni az Egyesült Államokkal, hazája legfőbb szövetségesével, és Kínával a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszerről, amelyet nemrég állítottak hadrendbe Dél-Koreában, és amelyet Kína fenyegetésnek vesz.

Hszi Csin-ping kínai elnök gratuláló üzenetében azt írta a Hszinhua hírügynökség szerint: a kölcsönös megértés és bizalom alapján kész megvitatni Munnal minden kényes kérdést, bár nem említette sem Észak-Koreát, amelynek atom- és rakétaprogramja fejfájást okoz a térség országainak, sem az amerikai rakétavédelmi rendszert.

Abe Sindzó japán miniszterelnök azt írta, hogy jó viszonyt akar kiépíteni Mun Dzse Innel, mert "vannak közös feladataik Kelet-Ázsiában, köztük az észak-koreai ügy, és közös stratégiai érdekeik is".