Ma indul a kvótaper

Egy kis felkészülség sem ártana.

Nem csoda azonban, hogy Orbán Viktornak állandóan meggyűlik a baja az EU-val, valamint a fideszesek össze-vissza szavaznak az EU intézményeiben, hiszen az érvelésből kiderül, hogy nem valami felkészültek a Európai Unió szervezeti felépítése és döntéshozatali mechanizmusa kapcsán. Nem is tudjuk mi a rosszabb, ha azért a nagy összevisszaság, hogy az embereket megvezessék, vagy azért mert nemes egyszerűséggel nem értenek az ellátandó feladatokhoz.

1294 menedékkérőt kellene befogadnia Magyarországnak szeptember végéig a többségi döntés szerint. Ennek megakadályozására indított pert Magyarország és Szlovákia, a lengyelek támogatását segítségül kapva. Kifogásaik között azonban egy olyan, egyszerűen szakmaiatlanságon alapuló érv is szerepel, melyet sajnos már itthon is több kormánytag és maga a miniszterelnök is hangoztatott. Eszerint az Európai Tanács már korábban úgy döntött, hogy egy uniós ország csak önkéntes alapon vehet át menedékkérőket egy másik államtól. 

Igaz, hogy állam- és kormányfőkből álló testület rangosabb és magasabb pozícióban lévő szervnek tűnik a szakminiszterek szintjénél, de míg az Európai Tanács nem vesz részt a jogalkotásban, addig a Miniszterek Tanácsa igen.

Ráadásul miután a szakminiszteri szinten átment a kötelező betelepítési kvóta, az állam- és kormányfők is határoztak róla, hogy a kvóta szerinti szétosztást mielőbb hajtsák végre. A zárónyilatkozatot, melynek része a fenti határozat Orbán Viktor is jóváhagyta, tavaly februárban.

Ezek fényében nem túl nagy esélyekkel várhatjuk a sikert. Ha a pert sikerülne is megnyerni, akkor is valószínű, hogy kicsúsznánk az időből, hiszen a végső döntést október és december közé datálják, az áthelyezéseket pedig április 23-ig kell teljesíteni. Amennyiben ezt elmulasztják, az ország kötelezettségszegési eljárásra számíthat. Talán ez is közre játszik abban, hogy Orbán Viktor az elmúlt hetekben már nyitottnak mutatkozott volna a 14-18 év közötti migránsok befogadására is.

Pedig a már 98 ezresre csökkent áthelyezés is kétségessé vált, ugyanis nincs ennyi menedékkérő, így akár 32 ezerre is eshet a szétosztásra várók létszáma, akik közül az országok még meg is válogathatják kiket engednek be.

Az Eurólógus szerint, a per eredménye a rendszerbe már egy éve beragadt állandó áthelyezési rendszerre is kihathat.

A végén azért álljon itt, hogy a kvóták elleni népszavazást sem tudja felhasználni Orbán Viktor, hiszen a saját maga által állított csapdába esett. Azért nem lett érvényes a népszavazás, mert az eredetileg az ellenzék fegyvere lehetne, így olyan határt szabott meg korábban a Fidesz, amivel ellehetetleníthetik az ellenzéki kezdeményezéseket. Ezzel azonban saját magukat lőtték lábon, és ismét csak az országot sodorták veszélybe hatalomvágyuk miatt, hiszen így egy érvénytelen népszavazással indulhatnak az EU-val szembe.