Perkátán lesz az ország legújabb Horthy-szobra

Dániel Péter vajon vissza avászkodik Izraelből, hogy ezt is megrongálja?

Somogyi Balázs fideszes polgármester és az önkormányzat fideszes többsége is jó ötletnek  tartotta, hogy Magyarország utolsó kormányzója szobrot kapjon a településen, a Sport és Dózsa György utca sarkán, így

május 20-án le is leplezhetik Magyarország legújabb Horthy-szobrát.

A helyi lapok szerint Horthy emlékét egy mellszobor örökíti majd meg, amely már az önkormányzatot megkereső három magánszemélynél van, ők csak arra kértek és kaptak engedélyt, hogy a szobor Perkátán közterületen helyezhessék el. Az önkormányzat ebbe településszépítési céllal és a "szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságára" hivatkozva egyezett bele.

Az önkormányzat hangsúlyozta: az ehhez hasonló szoborállításnak Magyarországon nincs törvényi akadálya, ráadásul a városnak egy fillérjébe sem kerül, mert a május 20-i leleplezőünnepséget is az adományozók szervezik.

Az ünnepségen Somogyi Balázs polgármester mellett jelen lesz és beszédet mond Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya, Murányi Levente, az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, volt jobbikos országgyűlési képviselő és Hegedűs Loránt református lelkész is.

Korábban több fideszes, köztük a Perkáta melletti választókerület korábbi képviselője, L. Simon László is ellenezte, hogy Horthynak Magyarországon szobra álljon.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig a parlamentben törölte bele lábát a kormányzó munkásságába, mikor úgy nyilatkozott: ő ilyen szoborállítást nem tud támogatni.

A népnemzeti gondolat és a magyar múlt nagy tisztelőjének önmagát kikáltó miniszterelnök így fogalmazott:

"nem fogok támogatni személy szerint egyébként Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem, aki egyébként a magyar alkotmány szerint egy olyan időszakban volt politikai vezető, amit a magyar alkotmány világosan úgy határoz meg, hogy Magyarország elvesztette a nemzeti szuverenitását. (...) csak azt a tényt rögzítem, hogy olyan politikusnak nem támogathatja a kormány a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt, és kollaborált Magyarország elnyomóival, akármilyen egyéb érdemei is vannak."

Az, hogy Orbán Viktor szerint a kollaboráció Horthy esetében miben merül ki, mai napig rejtély, mindenesetre az egyik legkitűnőbb XX. századi magyar államférfihoz való hozzáállását remekül tükrözik a fenti sorok.