Otthagyja a politikát a francia nemzetiek sztárja

A jobboldali pártban sikeres karriert magáénak tudó, a szimpatizánsok körében kiemelkedő népszerűségnek örvendő Marion magánéleti okokkal magyarázta visszavonulását, melyet "személyes döntésként" jellemzett a Le Parisiennek.

A tehetséges és politikai pályafutását eddig szisztematikusan építgető, fiatal politikusban sokan a Nemzeti Front jövendő elnökét látták.

Maga a pártalapító Jean-Marie Le Pen is lehetséges utódként számolt vele, és utólag többször is hangot adott abbéli bánatának, hogy Marion helyett lányára bízta az alkulatot, aki később kizárta őt a Nemzeti Frontból. Az egykori pártvezér most "dezertálásnak" titulálta fiatal politikus döntését és csalódottságát fejezte ki vele kapcsolatban, mert tőle remélte, hogy új embereket vonz a Nemzeti Fronthoz.

Marine Le Pen a következőképpen kommentálta unokahúga váratlan bejelentését:

"Tiszteletben tartom a döntését. Tudom, mennyire megterhelő tud lenni a politikai élet."

Az időzítés azonban csak látszólag érdekes, a radikális francia politika belső intrikáit ismerve, vastagon benne van a pakliban, hogy a két női politikus közötti feltétlen rajongás eddigi képe nem volt több a nyilvánosságnak szánt látszatnál.

Ha konkrét ellenségeskedésre nem is kell gondolni, könnyen lehet, hogy az elnökválasztási vereség és az utána szárnyra kapó találgatások - miszerint a parlamenti megmérettetésnek már Marion vezetésével ugrana neki a párt - jelenthették a selyemzsinórt az unokahúg számára.

Sokatmondó az ifjú titán azon magyarázata is, miszerint esze ágában sem volt teljes karrierjét a politikai életben eltölteni, bár hangsúlyozta:

a küzdelmet folytatni fogja, de új, politikán kívüli tapasztalatokat kíván szerezni.

Erre élesen rácáfol az elmúlt évek céltudatos építkezése, melynek során ő maga is rájátszott az örökösi szerepre, a párt részéről pedig komoly törekvés volt arra, hogy őt állítsák példaképnek a radikalizálódó fiatalok elé, de a keresztény szavazókat is ő volt hivatott meggyőzni arról, hogy számukra a Nemzeti Front a megfelelő választás.

Lehetséges, hogy Marion tényleg belefáradt a küzdelembe, és a választási vereség tényleg annyira kedvét szegte, hogy a távozás mellett döntött, de az is igen valószínű, hogy egyfajta vezéráldozatként most ő viszi el a balhét nagynénje kudarcáért, aki ezzel egy potenciális riválistól is megszabadul.