Csányitól vehetnek milliárdokért kormánygépet Orbánék

Mi lesz a honvédségnek ígért légi szállító képesség modernizációjával?

A kormányzat tavaly év végén jelentette be, hogy nagyszabású modernizációt indít a honvédség légi szállító képességének területén – erről azóta sincs újabb hír. Arról viszont már vannak információk, hogy az eddig Csányi használatában álló üzleti repülőgépet vehetik meg kormányzati eszköznek.

Ez egy három hajtóműves, 12 éves Dassault Falcon 900EX típusú, interkontinentális hatótávolságú gép. Eddig az OTP csoporthoz tartozó Air Invest Kft. tulajdonaként állt a milliárdos szolgálatában, de bérelte már a mostani, és a szocialista-szabaddemokrata kormány is.

Arról nincsenek információk, hogy mennyit fizethet a kormány a gépért, de ismerve a piaci árakat, milliárdos összegre kell számítani. A lap információi szerint tavasz elején a svájci Bázelbe vitték a repülőt, hogy elvégezzék a javításokat és felújítsák, esetleg átfessék. A gép honvédségi színekben repülhet, de karbantartását magáncég végezheti.

Talán először a katonai missziók elvégzéshez szükséges – egyébként már beígért – negyven éve szolgáló An-26-os flottát kellene leváltani modernebb gépekre, amiket esetlegesen külföldön rekedt magyar állampolgárok evakuációjára is lehet használni, aztán utána foglalkozni a kormánygép rendszerváltozás óta tartó eldöntetlen kérdésével.