Milyen nehéz lehet egy brüsszelitának, ha Szijjártó Péter éppen a magyar érdeket képviseli

Már az is látszik, hogy bajunk lesz az Ukrajnával megkötendő egyezményből is.

A magyar külgazdasági miniszter csütörtökön Brüsszelben, az európai uniós tagországok külkereskedelmi kérdésekben illetékes minisztereinek csütörtöki tanácskozásán vett részt, ami után elmondta, hogy fel kell gyorsítania a szabadkereskedelmi megállapodások megkötését (kiemelte: Ausztráliával és Új-Zélanddal is még idén induljanak meg a tárgyalások), de az európai gazdasági érdekeket és a tagállami érzékenységeket figyelembe kell venni.

Ami a valóságban ugyanakkor lehetetlen, és ezt ő is tudja.

Ahogy arra a magyar tárcavezető is kitért: az Európai Bizottság az unió és Ukrajna között tervezett szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban azt javasolja, hogy a megkötött, de mindeddig hatályba nem lépett megállapodásban foglaltakon túl az unió adjon további kereskedelmi könnyítéseket Kijevnek. Viszont ez a javaslat a magyar mezőgazdaság szempontjából érzékeny, hiszen a kukorica, a búza, az árpa és a feldolgozott paradicsom esetén a könnyítések a magyar gazdák és a mezőgazdaság szempontjából komoly veszélyeket hordoz magában.

Tehát egyszer azért rinyálunk, hogy legyen még több egyezmény, utána meg az a bajunk, hogy az így helyzetbe kerülő multinacionális vállalatok legyalulják a magyar mezőgazdaságot.

Ki érti ezt?

Az uniós szabadkereskedelmi megállapodást Ukrajnával egyébként Magyarország az első között ratifikálta.