Agitprop elemzőin keresztül manipulál a kormány

Naponta mantrázzák valós kutatás és elemzés nélkül, hogy a Jobbik gyengül.

Deák Dániel egyik legutóbbi szereplése során a Karc FM-en kijelentette: azzal, hogy Vona azt mondja, Magyarországon már megszűnt a jobb- és baloldal, valójában azt üzeni, hogy már nem tudja képviselni a jobb- vagy baloldali érzelmű embereket. Szerinte azonban ezzel a Jobbik elnöke csak azt éri el, hogy még többen eltávolodnak a párttól.

Vona Gábor többször is kifejtette már, hogy a jobb- és baloldali megosztottság a XX. század politikai és ideológiai csatáihoz vezet vissza, miközben a Jobbik XXI. századi pártként betemetné ezeket a lövészárkokat. Januári évadnyitó beszédében arról beszélt, hogy szerinte ma már nincs jobb- és baloldal, számára minden magyar fontos, és kormányváltó pártja a nemzet egészét kívánja képviselni.

Ha a két gondolatmenetet összehasonlítjuk, akkor a Nézőpont Intézet elemzőjéről azt gondolhatnánk, hogy súlyos értelmezési gondokkal küszköd, de nagyon is tisztában van azzal, amit mond, hiszen megélhetési elemzőként az ilyen manipulatív állításokért fizetik.

Deák Dániel arról is beszélt a Karc FM-en, hogy a Jobbik az elmúlt két évben „csaknem ötszázezer szimpatizánst vesztett”, akik nem jelentek meg más pártoknál, de egy új radikális formáció maga mögé tudna állítaná őket.

Amellett, hogy érezhetően a kormány érdekeit szolgálná, ha az ellenzéki szavazótáboron több kis párt is osztozkodna, gyengítve a kormányváltás lehetőségét, érdemes megjegyezni, amiről a nézőpontos elemző ugyancsak „elfeledkezett”: a Medián legutóbbi mérése szerint az utóbbi hónapokban ötszázezer szavazó a Fidesz-KDNP-től távolodott el, a közvélemény-kutató cég adatai alapján pedig a Jobbik profitált a legtöbbet a kormánypártok veszteségéből.