Segítség helyett még ártott is a hazatérő fiataloknak a kormány programja

Ez sem fogja elvenni a kalandvágyukat.

2015-16-ban egy év alatt százmillió forintból csupán 105 fiatalt sikerült haza csábítani a Gyere haza fiatal! programmal. Tavaly a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglalkoztatású nonprofit Kft. uniós pénzből új programot indított, ami a Vállalkozz Itthon Fiatal név alatt fut.

[video:https://youtu.be/AdNWw12Xl5E]

A programba jelentkezés feltétele, hogy már ne járjanak iskolába és munkanélküliek legyenek a jelentkezők, ha ezek mellett elvégzik az OFA 8 hetes képzését, ahol vállalkozási ismereteket szerezhetnek és segítséget kapnak üzleti tervük megírása során, akkor már pályázhatnak is a 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, miből Budapesten és Pest megyében indíthatnák be saját vállalkozásukat.

Azonban nem ilyen egyszerű a képlet, mert közbe szól a bürokrácia. A 444.hu járt utána, hogy a kormány adatbázisában 66-an pályáztak, 193,1 millió forint értékben, de fél év alatt egyetlen pályázatot sem bírált el az nMG alá tartozó irányító hatóság.

Amíg a vállalkozók pályázatai nincsenek elbírálva, addig saját maguk fizetik a járulékokat, ami legtöbbjüket padlóra küld anyagilag, hiszen pont azért pályázik, hogy legyen tőkéje beindítani a vállalkozását, és még munkanélküli is, ergo nincs pénze.

A mai világban pedig a kényelmes bürökrácia elfelejtette, hogy a piacon bizony verseny van, és az igazán jövedelmező vállalkozások pont olyan szektorokat érintenek, ahol néhány hónap alatt más is előállhat azzal a technológiával, amivel a pályázó szeretett volna, valamint az üzleti tervek is elavulnak fél év elteltével.

Többen jártak is így, hogy míg döntésre vrtak, más megvalósította az ötletüket.

Ha ki akarnának szállni, akkor vissza kell fizetni a képzés 200 ezer forintos költségét is, tehát nincs jó út és ezek a tapasztalatok biztos, hogy nem csábítóan hatnak a küföldre vándorlókra.

Az egész programmal egy cég járt jól, a feltételül szabott képzést tartó "IOSZIA" Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft., amely 17 millió forintért szerződött erre az OFA-val. Természetesen vezetője, Fülöp Henrik szeret fideszes politikusokhoz dörgölőzni, aminek eredményeképp már többször nyert állami megbízásokat.