Németország és Olaszország EU-misszió létrehozását javasolja Líbia és Niger határára

Németország és Olaszország egy európai uniós határvédelmi misszió létrehozását javasolná Líbia és Niger határára egy vasárnapi német lapjelentés szerint.

Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter közös elképzelése szerint a szóban forgó misszióban valamennyi EU-tagállamnak részt kellene vállalni - jelentette a Welt am Sonntag című lap. 

Líbia és Niger az Afrikából Európába tartó menekültek számára a legfontosabb tranzitországok közé tartozik. Április közepéig Olaszország partjait 42 500 bevándorló érte el a Földközi-tengeren keresztül.

"Az idei év első hónapjai rávilágítottak arra, hogy az eddigi intézkedéseink nem elégségesek. 2017-ben várhatóan továbbra is a Földközi-tenger közepén húzódó útvonalat fogja a legtöbb migráns használni"

- mutatott rá de Maiziere és Minniti az Európai Bizottságnak címzett közös felhívásában.

Meg kell akadályoznunk, hogy ismét migránsok százezrei tegyék kockára az életüket Líbiában és a Földközi-tengeren - írta levelében a két belügyminiszter a Welt am Sonntag szerint. Hozzátették: az Európai Uniónak nagyobb részt kell vállalnia a probléma kezelésében, amelynek megoldását nem szabad egyetlen országra - Olaszországra - hárítania.