Bod Péter Ákos: "uniós pénzek nélkül egyáltalán nem lett volna növekedés hazánkban"

Bod szerint már azon kell gondolkodni, hogy a rendszerré csontosodott hibákkal mit lehet kezdeni.

Bod szerint egyre rosszabb a helyzet, itthon már a politika ural szinte mindent, az egészséges piaci működés helyett.

„Ha ugyanis a politika dönti el, hogy melyik vállalkozás nyer, akkor hosszú távon mindenki veszít.”

A közgazdász szerint most már az a kérdés, hogy lehet majd korrigálni azokat a hibákat, amik most már rendszerré csontosodtak.

Bod a KPMG-GKI elemzésére hivatkozik, mikor azt mondja, hogy uniós pénzek nélkül egyáltalán nem lett volna növekedés hazánkban, viszont ezek nélkül is történne valami, és a 0-2% körüli erősödés fenntartható. A probléma inkább a pénzek felhasználásával van.

„Az biztos, hogy az uniós pénzek felhasználása nagyon gyenge hatékonyságú.”

A növekedéshez kellene munkaerő is, ami képzettségben talán meg is lenne, de számban egyre kevésbé.

„A tőkében sem állunk bővében, ha levonjuk az uniós pénzeket.”

 - teszi hozzá a közgazdász.

Szerinte a társadalmi intézményrendszer is befolyásolja a teljesítményt, így kérdés, hogy „van-e jogbiztonság, szabályozási kiszámíthatóság, tisztességes és nem korrupt állam.”

Ha ezek hiányoznak, akkor meg kell mérni, hogy mekkora az ezek miatti veszteség.

„Nálunk a kormányzati hiperaktivitás a gazdaság energiájának elvesztegetésével jár, mert a politika kezdi helyettesíteni az innovációt...”

Bod támogatja a középosztály megerősítésének gondolatát, de az ötezer „nemzeti trafikos” nem helyettesíti azt a harmincezer magyar kisembert, akiktől elvették az árusítás jogát, és ez csak egyetlen példa.

„Aki az elmúlt egy évben 25-30 helyet ugrott a leggazdagabb száz magyar listáján, az megerősödött, akinek viszont ez nem sikerült, az nem. A szikár adatok azt mutatják, hogy a társadalmunkban a jövedelmi különbségek jelentősen nőttek. Ez nem lenne gond, ha a jövedelmek fölhalmozódása a tehetségekhez igazodna, mint például a Szilícium-völgy sufnijaiból indult világcégeknél.”

Bod ezt azzal is kiegészítette, hogy az osztogatás azt az érzetet kelti az emberekben, hogy azt a pénzt kormánytól kapják, pedig az adófizetőktől származik az is.

„Ha kevesebbet szedett volna be a kormány, s a különbözetet a gazdaságban hagyta volna, jobban állna az ország.”