Hogy, hogy nem, újabb 16 milliárd forint landolt Rogán ismerőseinél

A miniszternek annyi barátja van, hogy már rá se férnének egy óriásplakátra...

Az Eximbank nagyon rövid, hétnapos határidővel lejáró pályázatára három cég jelentkezett: az OTP Portfolion alapja, a Wallis-tulajdonos Veres Tibor érdekeltségébe tartozó Venturio alap és a GB & Partners.

Utóbbi tulajdonosai elég közel állnak a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalhoz:

Boris Mihály a Pasa Parkban lakik, ahogy Rogán Antal is, Gubicza Ágoston pedig Rogán Antal első feleségével él házasságban, és neveli Rogán első házasságából született gyermekét.

Mint az ismert, az Eximbank is ezer szállal kötődik Rogánhoz, az egyik ilyen rögtön Puskás András, az V. kerület volt alpolgármestere.

A pályázatok közt elég sok eltérés akadt, ezek alapján viszont nem feltétlenül Gubicza és Boris cég lett volna a legoptimálisabb választás. Az Index kiemeli:

- A GB & Partners magasabb alapkezelői díjért vállalta volna az állami pénz kezelését, mint a másik két pályázó.
- A startupok támogatására alaponként mindössze 1000 forintot kívántak szánni, miközben a másik két pályázó százmillió és egymilliárd forint között fedezte volna saját tőkéből az ilyen támogatásokat.
- A cég viszont ragaszkodott ahhoz, hogy az állami pénzből 50 százalékos tulajdonossá válhasson azokban a startup cégekben, amelyekbe befekteti a pénzt. Igen, mind azért a kőkemény 2000 forintért...

A GB & Partners végül kénytelen volt engedni a tulajdonrész és az alapkezelői díj ügyében, és végül aláígért a másik két pályázónak, de csak miután a cég képviselői tárgyaltak az Eximmel.

Sőt a Forbes által megszerzett jegyzőkönyvek szerint az első szóbeli egyeztetésen, 2015. december 15-én még nem akart engedni az alapkezelői díjból a cég, de végül két nappal később Gubiczáék meggondolták magukat, és engedtek a díjból.

Egy nappal ezután az Eximbank kihirdette, hogy a GB & Partners nyerte meg a pályázatot.