Összeomlottak a koalíciós tárgyalások – a holland Szabadságpárt üdvözölte a fejleményeket

Az illetékes arról számolt be, hogy az érintett pártok nem tudtak megegyezésre jutni a bevándorlási politikáról, amely a választási kampány egyik központi témája volt. A pártok vezetői szerint a kérdésben áthidalhatatlanok a nézetkülönbségek.

"Nem működött, ezért véget értek a március 29 óta tartó tárgyalások. Nem tudom, sikerült volna-e megállapodniuk más kérdésekről, azt viszont igen, hogy mindegyik fél nagyon keményen dolgozott a szinte lehetetlen kombináció sikere érdekében" - mondta Schippers.

A tárgyalásokon a választást megnyerő Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű liberális konzervatív párt, a kereszténydemokrata párt (CDA), valamint a liberális D66 és a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) vett részt.

Geert Wilders, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) vezetője üdvözölte a fejleményeket, és tudatta, pártja kész a koalícióalakítási egyeztetésekre. A fősodorbeli pártok azonban határozottan kizárták a második legtöbb mandátumot szerző PVV-vel kötendő koalíció lehetőségét.