Hamarosan itthon is eltehetik láb alól az újságírókat?

Az egyre szaporodó sajtó iránti erőszakos megnyilvánulásokról tartottak előadást.

Az ELTE BTK média szak a 444.hu munkatársának múlt heti vegzálása kapcsán rendezett előadást „Fizikai kényszer és fenyegetés a médiaszakmában” címmel, ahol a zaklatott hölgyet, Halász Júliát és a 444.hu főszerkesztőjét, Uj Pétert kérdezték az eseményekről, valamint vitát folytattak arról, hogy hová tart a mai újságírás, és milyen változások zajlottak le az elmúlt években.

Magyarországon a legkisebb erőszak is elítélendő, és az sem megszokott, hogy ez újságírók ellen forduljon elő. Természetesen voltak olyan esetek, hogy egy tüntetésen lökdösődés és atrocitás érte a médiamunkásokat, de a jelenlegiben az az újszerű, hogy egy állítólag sajtónyilvános eseményen, rendezett körülmények között történt az eset, ami után még kiadtak egy közleményt is, amiben olyannal vádolták a hölgyet, amit nem csinált. Rögtön próbálták elmagyarázni ki is ő, legalább is feltételeztek róla dolgokat, amit aztán tényként közöltek. A politikusok ráadásul évek óta próbálják bevonni az újságírókat egy olyan térbe, amit csak egymás között engedhetnének meg maguknak (sokszor véleményem szerint ott sem) és elfelejtik, hogy az újságírók nem közszereplők. 

E téren mondjuk, egyre nagyobb a fogalmi zavar, hiszen a CÖF is közérdekű-adatszolgáltatásra szólította fel az Indexet, miközben a törvény kimondja, hogy ilyenre csak az kötelezhető, aki 

"állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy".

Az újságírói szakma gyakorlati és morális változásai is összefüggnek azzal, hogy a politikai hatalom széles körben rátette a kezét a sajtóra. Ma már a kormányzati média olyan kiterjedt, hogy egyszerűen ha valaki nem tagozódik be a rendszerbe, akkor úgy érezheti szélmalomharcot vív. Nem is beszélve arról, hogy az ellenzéki médiumok többsége kénytelen kevés pénzből, kis szerkesztőséggel dolgozni, ami azt is eredményezi, hogy míg régen a sajtó a politika előtt járt, addig most már csak kullog a valóság után. Ami a kormányzati médiumban folyik, az pedig a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető hiteles információszolgáltatásnak.

De miért hazudik?

De miért hazudik? - Coub - GIFs with sound by alfahir.hu

Azonban gondoljunk csak bele, hogy a lakosság nagy része nem aktív, hanem passzív hírfogyasztó, azaz nem válogatja az újságot amit olvas, a csatornát amit néz. Nem nézi a tulajdoni háttereket, annak politikai kötődéseit. Ezért lehetséges az is, hogy egyre könnyebb álhíreket terjeszteni. Nem csak itthon, de még az Egyesült Államokban is, ahol az elnökválasztási kampányban megjelentek olyan sajtóorgánumok, amelyek nemes egyszerűséggel azt terjesztették, hogy Obamának kénköves szaga van, mert egyenesen a pokolból jött.

És nem, ezt nem viccnek szánták. Ezeknek a lapoknak, híroldalaknak a terjedése, valamint az, hogy elbizonytalanítják az olvasókat a tények kapcsán is, oda vezetett, hogy mérhetően rontotta a legnagyobb amerikai lapok, mint például a New York Times hitelességét is.

A mai magyar sajtó is ebbe az irányba halad, a kormány által kézi-vezérelt média elveszi a hitelét annak is, ami még valódi információkat szolgáltathatna az embereknek. Eljutottunk odáig, hogy aki nem osztja a kormány véleményét, annak nincs is helye ott, és egyébként is, hogy képzelik, hogy olyan kérdéseket tesznek fel, amire kínos válaszolni.

Bár Uj Péter szerint, 

"fingjuk sincs semmiről, úgyhogy felesleges is őket kérdezni."

Szolgálati közlemény! A fideszesekkel csak baráti interjút lehet csinálni

Továbbra sem tudjuk, miért fenyegette meg az államtitkár ifjabb Bozsik Józsefet, a fogathajtók akkori szövetségi kapitányát, azt viszont megtudhattuk, hogy "egyetlen embernek sem kötelező ezen a bolygón" nyilatkoznia a sajtónak, csak azt nem értjük akkor, miért nem zárják be az összes sajtóterméket?!

Uj Péter egyébként úgy véli, hogy új politikai rendszer épül, aminek nem látjuk a határait, mert ezek még mindig képlékenyek és idő közben változtatnak rajtuk. Nem szabad lebecsülni Habonyékat sem, mert ők a saját logikájuk alapján mennek előre és alakítják a szabályokat, amibe a nyugati rendszer nem fér bele, de egyelőre a putyinit sem követik. A nyilvánosságértelmezést folyamatosan szűkítik, aki mást akar mondani, azt nem viselik el, sőt próbálják illegálisként feltüntetni, mint ahogy tette azt Németh Szilárd, aki az ellenzéki újságírókat csak provokátoroknak, mi több ügynököknek titulálta.

[video:https://www.facebook.com/hirtv/videos/1508075485877676/]

"Amellett véletlen elmentünk, hogy Mészáros Lőrincnek van kétszáz valahány újságja, hát na..."

- fogalmazott a szerkesztő.

Vidéken nagyjából száz százalékos lefedettsége van. Felvásárolták az összes helyi napilapot, a kormány szócsöve már szinte minden nagy csatorna. Az egyetlen nagy médium ami nincs közvetlen kormánybefolyás alatt az az RTL Klub. És ebből az következik, hogy a polgárok csak arról fognak tudni, amiről a Fidesz akarja, hogy tudjanak. Egy szisztematikus tervet hajtanak végre. Mindenen és mindenkin átgázolva, hazugságokra építve.

A szerkesztő régen sok fideszessel volt személyes kapcsolatban és állítása szerint:

"Ez már oyan, amit nem gondoltam volna. Addig mennek el, amit már nem gondoltam volna."

Az állandó verbális fenyegetések már megszokottak a szakmában, de a fizikai, függetlenül attól milyen mértékű, már nem tolerálható, és csak remélni lehet, hogy nem jutunk el az orosz viszonyokig, ahol rendszeresen fordulnak elő újságírók elleni támadások. Áprilisban Nyikolaj Andruscsenko, a Novij Petyerburg  (Új Pétervár) című ellenzéki lap egyik alapítója halt bele sérüléseibe, akit még március 9-én vertek félholtra ismeretlenek Szentpéterváron. Kollégái szerint a 73 éves újságíró halálának valószínűleg a Kreml politikáját kritizáló cikkekhez lehet köze.

Az előadás egyik célja is ez volt, hogy a múlt hétvégi tüntetés után, ilyen formában is érzékeltesse, hogy nem szabad engedni az ellenzéki újságírókat ért atrocitások folytatását. 

Hiszen nem ez volt az első ilyen eset. Először Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont vezetője csavarta ki a mikrofont a Hír TV riporternője kezéből, és csak ezután történt, hogy Szabó László, akit azóta a Fidesz hátrébb léptetett a ranglétrán, taszigálta ki a sajtónyilvános eseményről Halász Júliát.

A kormánynak úgy látszik, ha már a hazugságokkal nem tud célt érni, akkor marad az erőszak.

A Lenin-fiúk szellemében: Lökdösték a 444 újságíróját, és telefonját is elvették a fideszes fórumon

Halász Júlia videóriportot akart készíteni a Fidesz XI. kerületi nemzeti konzultációs fórumán, melyen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Simicskó István honvédelmi miniszter tartott beszédet, ám a próbálkozás elég... khmm... "sajátos" eredménnyel zárult.Az újságíróval előbb közölték, hogy regisztráció nélkül nem videózhat a telefonjával, majd kizárták a fórumról.