Trump: jogom volt megosztani információkat Oroszországgal

Hozzátette, hogy azt akarja, Moszkva jelentősen fokozza harcát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet és általában is a terrorizmus ellen. A The Washington Post című amerikai lap hétfőn azt jelentette, hogy Trump titkos információkat osztott meg az Iszlám Államról Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Kiszljak nagykövettel a múlt héten a Fehér Házban.

A Fehér Ház tisztségviselői hamisnak bélyegezték a hírt. Ugyancsak légből kapott információnak minősítette Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden a The Washington Post állítását. Zaharova azt javasolta, hogy az emberek ne olvassanak olyan amerikai újságokat, amelyek ilyen szenzációkat terjesztenek.

A The Washington Post szerint Trump arról beszélt az orosz diplomatáknak, hogy az IÁ laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, és ennek fejleményeiről naponta kap hírszerzési jelentéseket. A lap szerint ezzel az amerikai elnök veszélybe sodorhatta országa hírszerzésének forrásait is, melyeket ezek után az oroszok képesek lehetnek felderíteni. Ráadásul az adatok egy harmadik féltől származtak, amely nem adott engedélyt a kiszivárogtatásukra.

Trump állítólag titkos információkat osztott meg az oroszokkal

A lap nem hivatkozik konkrét forrásokra, csupán meg nem nevezett „jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre" alapozza homályos értesüléseket.Állítólag Trump arról beszélt az orosz külügyminiszternek és a kíséretében lévő Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, ennek fejleményeiről pedig ő naponta kap hírszerzési jelentéseket.