Siófoki halászhajó: nyolcmilliót költöttek rá, 700 ezerért eladták – hűtlen kezelés?

Még mindig hullanak a csontvázak az előző, fideszes városvezetés szekrényéből.

Hasznavehetetlen, még a szétbontása, majd vasként történő értékesítése is több millió forintba kerülne – indokolta a Balaton-parti Kft. jelenlegi ügyvezetője, hogy miért fordult azzal a kérelemmel a siófoki képviselő-testülethez: járuljon hozzá a Csuka 2 értékesítéséhez. A városatyák ezt két tartózkodás mellett jóváhagyták (az egyik tartózkodó Lengyel Róbert független polgármester, a másik Orbánné Wald Marianna, a Jobbik képviselője volt), a 700 ezer forintot ajánló keszthelyi magánszemély azóta már el is vitte a bárkát.

A kimustrált halászhajót 2013-ban azzal a céllal vásárolta meg a siófoki önkormányzat gazdasági társasága 3 millió forint plusz áfáért, hogy később majd kiállítják. A Balaton-parti Kft. három év eltelte után, tavaly nyáron ugyanennyi pénzért felújíttatta a Csukát a Balatoni Hajózási Zrt.-vel. Ennek ellenére a társaság új, tavaly év végén hivatalba lépett vezetője úgy ítélte meg: a bárka a strandokat fenntartó kft. számára semmire sem jó, tárolása, de még a szétbontása is további milliókat vinne el, így indokolt megszabadulni tőle.

– Azt megértettem, hogy jelen helyzetben a legoptimálisabb megoldás valamilyen módon megszabadulni a járműtől, akár veszteség árán is – indokolta tartózkodását, s a feljelentést Lengyel Róbert siófoki polgármester. – No de a vásárlás, különösen a felújítás kapcsán kifizetett milliók tekintetében valaki, valakik anno hibáztak. Valaki felhatalmazás, vagy önálló döntés alapján, de intézkedett mind a vásárlásra, mind a felújíttatásra. Én viszont szó nélkül nem nyugodhatok bele, hogy az áfával együtt kifizetett közel 8 millió forint közpénz 700 ezer ellenében csak úgy elússzon.

Álláspontom szerint valaki vagy valakik hűtlenül kezelték a közvagyont, feleslegesnek tűnő költségekbe verték az önkormányzat cégét. Ennek megállapítását és az elkövetők felelősségre vonását kértem az ügyészség részére megküldött feljelentésemben. És persze igyekszem futni a pénzünk után...

Mindennek tetejébe – emlékeztetett a városvezető – a képviselő-testület ülésén a kft. jelenlegi vezetője azt is kijelentette, hogy a hajdani halászbárka egyszerűen ronda...

A Balaton-parti Kft. tavaly őszig regnáló ügyvezetőjének, Baráth Istvánnak feltehetően ez volt az utolsó ügye, amit az utódokra és a városra „hagyott”... 

Országos visszhangot keltett, amikor a 2014 őszén hivatalba lépő Lengyel Róbert független polgármester előbb átvilágíttatta az önkormányzati társaság 2010 és 14 közötti tevékenységét, majd e jelentés nyomán hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények miatt feljelentést tett. A városvezető szerint „közvagyonherdálás” folyt a kft.-nél, a hatóságok azonban bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a feltárt hiányosságok mindegyikében. S bár a polgármester már az átvilágítást követen javasolta Baráth István visszahívását, a fideszes többségű képviselő-testület ebbe csak tavaly ősszel ment bele, azt követően, hogy pályázatot írtak ki a Balaton-parti Kft. újabb átvilágítására, s egy könyvvizsgáló cég, a kaposvári Kontroll Audit Kft. ezt el is végezte.

Az első átvilágítás során feltárt egyes ügyek részleteibe azonban a könyvvizsgáló már nem ment bele, leginkább pénzügyi, gazdasági ismeretekkel bírók számára érthető megállapításokat tett. Vagyis míg az első jelentés még a konkrét ügyeket sorolta a pazarló villafelújítástól a közel száz évre kötött bérleti szerződéseken, az engedély nélkül végzett hulladékszállításon és díjszámlázáson át a százmilliós reklámszerződésekig, addig a Kontroll Audit sommás megállapítása ez volt a 2010-14 közötti időszakról: „A kft. a képviselő-testületi döntéseket lojálisan végrehajtotta”.

Az előző, fideszes városvezetés idejére datálható mutyikról, a Balaton-parti kft. ügyeiről itt olvashat bővebben:

Nagy üzlet volt fideszesnek lenni Siófokon

A Balaton-parti Kft.-ről szóló jelentésben számos, a városban élők számára ismerősen csengő cégnév is felbukkan. Számos kisebb-nagyobb szabálytalanság mellett túlszámlázásokra, fiktív számlákra, brutális, de legalább értelmetlen marketingköltségekre, botrányos minőségű felújításokra, be nem hajtott kötbérekre tér ki a jelentés, de az is kiderül belőle, hogy bizony jó néhány helyi fideszes politikus érdekeltségébe tartozó cég járt jól a Balaton-parti Kft.

Baráth István a járulékok nélkül számolva is csinos végösszegű lelépési pénzzel, 9 millió forinttal távozott tavaly ősszel a Balaton-parti Kft. ügyvezetői tisztéből.