Történelmi pillanat a béruniós kezdeményezés elfogadása

A politikus elmondta: mióta Magyarország a EU tagja, egyetlen olyan kormányfő sem volt, aki számonkérte volna a Nyugat-Európa és Közép-, valamint Kelet-Európa között meglévő bérszakadékot.

Emlékeztetett: a Jobbik kezdeményezése azt célozza, hogy a magyar emberek is olyan életszínvonalon tudjanak élni, mint a nyugat-európaiak. Ez megállíthatja az egyre súlyosabb méreteket öltő elvándorlást is.

Orbán Viktor korábban nem látott rá esélyt, hogy a kezdeményezés sikeres legyen, mivel véleménye szerint Brüsszel úgyis a multiknak kedvez. Dúró Dóra erre reagálva elmondta: a jelenlegi kormány is sok esetben a multiknak kedvez, ahogy ez a jövő évi költségvetés tervezetéből is kiderül. Példaként említette Csehországot, ahol 50-60-szor nagyobb közterheket kell fizetni a multiknak, mégsem mennek el az országból, ám Orbán épp az olcsó munkaerővel csábítja az országba a külföldi cégeket. A Jobbik politikusa ezt elfogadhatatlannak nevezte, és közölte: pártja elkötelezett amellett, hogy az unión belül az emberek egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak.

Mint ismert, a kezdeményezés eddig az Európai Bizottság előtt volt, de tegnap megszületett a döntés: Brüsszelben elfogadták a kezdeményezést, így elkezdődhet az aláírásgyűjtés. Egy év alatt egymillió szignót kell összegyűjteni ahhoz, hogy az EB napirendre tűzze a kérdést.