Az EU jogi „atomot” dobhat Magyarországra

Előkészülnek az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindítására.

Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata

az uniós alapértékek súlyos megsértésének,

s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

A Jobbik EP-delegációja nevében Balczó Zoltán delegációvezető emlékeztetett, a „Magyarországi helyzetről” az Európai Parlament frakciói két állásfoglalási indítványt nyújtottak be. Az egyiket a négy balliberális képviselőcsoport közösen jegyezte, a másikat a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt nyújtotta be. A Jobbik képviselői mindkét indítványt, amelyek a liberális dogmák alapján a magyar migránspolitikát támadják, elfogadhatatlannak ítélték meg.

A négypárti határozatot a parlament jelentős többséggel (393 igen, 221 nem, 64 tartózkodás) elfogadta. Ebben kezdeményezik az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárás elindítását. Az eljárás végén Magyarországgal szemben súlyos szankciókat vezethetnek be, ideértve

szavazati jogának megvonását az Európai Tanácsban.

Ezt az eljárást, amit a szankciók körében „atomfegyvernek” is neveznek, példátlan módon az Unió történetében

elsőként Magyarországgal szemben vetnék be.

Balczó Zoltán közleményében jelezte, hogy a Jobbik mindhárom képviselője elutasította az állásfoglalást, és a 7. cikk elindításáról szóló külön szavazáson is nemmel voksolt.

Azt írta, a Néppárt által benyújtott indítvány stílusában, és részben tartalmában enyhébb megfogalmazású. Ugyanakkor ők is bírálják az eredményes határvédelem érdekében meghozott – az Országgyűlésben a Jobbik által is támogatott – jogszabályokat, valamint a jövőre nézve – feltételesen, de – az ominózus 7. cikk elindítását helyezte volna kilátásba. Az erről az indítványról történő szavazás az előző elfogadását követően okafogyottá vált.

A kormánypárt teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal

A Fidesz magyarázkodik és csak „sorosozik”: a kormánypárt szerint nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a "Soros-jelentés" felháborító, és "hetet-havat összehord", egy újabb frontális támadás a magyar kormány ellen, amit a kabinet elutasít.