Viktor, a románok már megint előznek: titkosszolgálati aktákat hoznak nyilvánosságra

Ők nem félnek annyira, mint a magyar politikusok.

A minisztertől a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) kérte, hogy tisztázza, mi történt az igazságügyi tárca 2006-ban megszüntetett saját titkosszolgálatának archívumával, miután a bukaresti sajtó a héten arról kezdett cikkezni, hogy az onnan eltulajdonított kompromittáló információkkal egyesek mindmáig zsarolják a bírákat.

A különböző elnevezések alatt másfél évtizedig működtetett szakszolgálat állományának csaknem felét a Securitatétól (a volt kommunista titkosrendőrségtől) vette át. A SIPA-t működése idején a sajtó az emberi jogok megsértésével gyanúsította, az európai partnerek pedig értetlenségüket fejezték ki az akkor még uniós csatlakozás előtt álló Romániának: mi szüksége van egy civil ellenőrzés nélkül, átláthatatlanul működő börtön-titkosszolgálatra.

A szolgálat megszüntetését Monica Macovei - jelenleg néppárti EP-képviselőként politizáló - akkori igazságügyi miniszter rendelte el, most azonban a Traian Basescu volt jobboldali államfőhöz közel álló Evenimentul Zilei lap azzal gyanúsította meg a volt tárcavezetőt, hogy az általa kijelölt leltározási bizottság az archívum lezárása előtt fénymásolatokat készített számára a SIPA irattárában őrzött jelentésekről.

Bár Macovei tagadta a vádat, a jelenlegi balliberális kormánytöbbség politikusai - élükön Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével - azonnali vizsgálatot sürgettek, "szörnyűnek" nevezve azt a lehetőséget, hogy az igazságszolgáltatás által meghozott ítéleteket gyanúsan homályos erők zsarolással befolyásolhatják

Mint megírtuk, felmérések szerint az emberek többsége támogatná a magyarországi ügynökakták nyilvánossá tételét, de azt sem az MSZP, sem a Fidesz nem meri meglépni. A Jobbik és az LMP több alkalommal próbálta már elérni, hogy a parlament kormánypárti többsége végre támogassa a lusztrációs törvényt, és azt, hogy a nyilvánosság is megismerhesse azokat, akik fenntartották az előző pártállami rendszert, de hiába.