Ugye nem gondolták, hogy Mészáros kimarad a Paks bizniszből?

Már meg is tette az első lépéseket.

Ahogy Süli János, a paksi beruházás lebonyolítására és koordinálására kinevezett miniszter is elmondta, Paks II-nek jelenleg nincs alternatívája. A megépítése szükségszerű. A probléma, megint ott kezdődik, hogy egy kleptomán kormány egy ekkora építkezés során könnyen megoldja majd, hogy több milliárdnyi összeg veszítse el közpénzjellegét. Abban azért reménykedünk, hogy spórolás miatt nem marad ki semmilyen fontos eszköz az erőműből, mert ez már kicsit komolyabb annál, mint mikor helyi szinten egy-egy térkövezésnél kihagyják az alapot, így fél év múlva használhatatlan a terület. Persze papíron minden rendben ment.

A lényeg, hogy megkezdődött a haveroknak való leosztás. Süli János  május 8-i első sajtótájékoztatóján elmondta, hogyngyon nehéz lesz biztosítani azt a 40 százalékos beszállítói arányt, amit Magyarország a szerződésben vállalt, ezért a minisztérim legfontosabb feladatának véli, hogy felkészítsék a cégeket. Akkor még arról nyilatkozott, hogy ez a felkészítés nem kezdődött meg.

Talán csak azért mert még nem választották ki, vagy hozták létre azon vállalatokat akiket fel kell készíteni.

A KP RIA Magyarország Zrt.-t még közösen alapította 2015-ben a cseh cég és a Konzum Nyrt., azonban a magyar félnek eddig nem volt többségi részesedése. A jelenlegi vásárral a Konzum a részvények 11, míg az Opimus 40 százalékával bír. 

A KP RIA közleményében szerepel, hogy ők

„Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb tervezőmérnöki, kivitelezési és tanácsadói tevékenységet végző cége”.

Miután Mészáros Lőrinc megszerezte a cég 51 százalékát, az atomerőművi fejlesztések terén is terjeszkedik.

„Az Opimus, a Konzum és a cseh KP RIA stratégiai együttműködésük értelmében közös vállalatukkal további terjeszkedésre készülnek a régióban, elsősorban a hagyományos és atomerőművi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén”.