Irán iránya a tét az elnökválasztáson

Ötvenhat millió szavazó adhatja le voksát.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője magas részvételre szólította fel a választópolgárokat - jelentette az állami televízió. Hatvanháromezer szavazóhelyiségben 56 millió szavazó adhatja le voksát.

Az államfőválasztás két fő esélyese a hivatalban levő Haszan Róháni és a klérus körében nagy befolyással rendelkező, keményvonalas konzervatívként számon tartott Ebráhim Raiszi.

Elemzők szerint a választás egyik tétje az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött bécsi megállapodás sorsa, illetve hogy a perzsa állam a Róháni által megkezdett reformfolyamat, a nyugati nyitás útján marad-e.

Az iráni elnökválasztások történetéből kiindulva jók Róháni esélyei, ugyanis 1981 óta a második négyéves ciklusára pályázó, hivatalban levő elnök még egyszer sem veszített választást. Róháni a választási kampányban azt hangoztatta, hogy ellenfelei szabotálni akarják az atomalkut, és újra be akarják csukni a Nyugat irányába nyitott kapukat. Az elnök szerint arról kell dönteni a választóknak, hogy nyitottságot vagy újabb elszigetelődést szeretnének.

A politikai tapasztalattal ugyan nem rendelkező Ebráhim Raiszi volt teheráni főügyészről azonban azt tartják, hogy közel áll a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Ali Hameneihez, sőt egyes vélemények szerint akár Hamenei utódja is lehet majd.

Politikai elemzők, illetve közvélemény-kutatási előrejelzések szerint Haszan Róháni kaphatja a legtöbb szavazatot május 19-én, de a győzelemhez szükséges többséget - a voksok legalább 50 százalékát - valószínűleg nem tudja majd megszerezni. Emiatt második fordulót tarthatnak az első két helyen végzett jelölt részvételével május 26-án.