Nem akar véget érni az iráni elnökválasztás: Harmadjára hosszabbítják meg a voksolást

Az irániak az önkormányzatok összetételéről is döntenek, a végeredményre 24 órát kell várni az urnazárás után.

A szavazóhelyiségek - amelyek előtt a harmadik hosszabbítás idején is kígyóztak a sorok - legfeljebb éjfélig (közép-európai idő szerint 21:30-ig) tarthatnak nyitva - közölte Abdolreza Rahmáni-Fazli belügyminiszter.

Az állami televízió az eredetileg hat órára tervezett urnazárás előtt röviddel bejelentette, hogy "a szavazók rohamára" tekintettel, legalább két órával meghosszabbították a szavazást, majd újabb kétórás hosszabbítás következett. A belügyminisztérium 72 százalékosra becsülte a várható részvételi arányt.

Az államfőválasztás két fő esélyese a hivatalban levő Haszan Róháni és a klérus körében nagy befolyással rendelkező, keményvonalas konzervatívként számon tartott Ebráhim Raiszi.

A 68 éves, mérsékelt Róháni, aki négy éve azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy nyitottabbá teszi Iránt és több szabadságot biztosít otthon az iráni állampolgároknak, váratlanul erős vetélytársra talált az Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szövetségesének tartott Raiszi személyében, akit bírja a befolyásos biztonsági erő, a Köztársasági Gárda hallgatólagos támogatását is.

"Bárki is nyeri meg a választást, segítünk neki ezt a fontos és komoly feladatot teljesíteni"

- jelentette ki Róháni, miután leadta voksát.

"Tiszteletben tartom a nép szavazatát és az eredményt én és az embereim egyaránt tiszteletben fogjuk tartani"

- jelentette ki Raiszi a szavazás után a FARS hírügynökség jelentése szerint.

Politikai elemzők, illetve közvélemény-kutatási előrejelzések szerint Haszan Róháni kaphatja a legtöbb szavazatot, de a győzelemhez szükséges többséget - a voksok legalább 50 százalékát - valószínűleg nem tudja majd megszerezni. Emiatt második fordulót tarthatnak az első két helyen végzett jelölt részvételével május 26-án.

Országszerte a biztonsági erők mintegy 350 ezer tagját vonultatták fel a szavazás miatt - jelentette az állami televízió.

A végeredményt várhatóan az urnazárás után 24 órával teszik közzé.

Az államfővel egyidejűleg helyi önkormányzatokat is választanak Iránban.