Tízmilliárd megy az orosz helikopterek felújítására

Az uniós szankciók megkerülése?

A kormány évekig próbálkozott más modellekre cserélni az elavult szovjet haditechnikát, ám tavaly már nagyjából biztosnak tűnt, hogy mégsem lesz helikopterbeszerzés.

Helyette a régi Mi-24-eseket tornáznák újból használható állapotba.

A Honvédelmi Minisztérium tavaly februárban írt ki pályázatot a helikopterek felújítására: már akkor nyilvánvaló volt, hogy ezen lényegében csak az oroszok indulhatnak eséllyel.

Egy orosz állami cég gyorsan meg el is nyerte a kiírást, a munkálatoknak pedig idén novemberig kell befejeződniük, ezekre a kifizetésekre különítené el most a kormány a pénzt.

A kormány azzal érvel, hogy a beruházás olcsóbb, mintha új gépeket vásárolna az állam, igaz, ez csak rövid távra áll, hiszen hat-hét év múlva ismét esedékes lesz a csere.

Honvédségi vezetők nyilatkozatai szerint a Mi-24-esek most is csak papíron működnek, a valóságban évek óta a honvédségi telepeken rohadnak. Simicskó István honvédelmi miniszter szerint a mostani felújítás 2024-ig hosszabbítja meg a gépek üzemidejét.

Korábban az orosz sajtóhírek arról szóltak, hogy Magyarország 140 milliárd forint értékben 30 helikoptert vásárol Oroszországból. Az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók azonban nem teszik lehetővé az üzlet nyélbe ütését, így valószínű, hogy a felújítás a korlátozások megkerüléséről szól.