Orbán derűsen érezte magát Pekingben, mert ott a szabadság nem olyan fontos

Vidámság, harmónia, pártállam. 

Egy elhibázott politika lenyomatának nevezte az Európai Parlament (EP) Magyarországgal szembeni szerdai határozatát Orbán Viktor, aki szerint valójában egy "Soros-jelentés" elkészítéséről van szó. 

A miniszterelnök a Kossuth rádióban pontról felmondta az elmúlt hetek kormányzati propagandájának főbb pontjait a kihagyhatatlan sorosozástól a tömeges migráció fenyegető réméig. Orbán szemüvegén keresztül szemlélve 

"a Magyarországot érő támadások mögött a migráció áll, az az összes többi lényegtelen"

 Létezik ugyanis egy olyan, párthatárokat is átlépő európai érdekközösség, amelynek célja évi több százezer idegen behozatala a kontinensre. Ennek a gondolatnak az "atyamestere", részben finanszírozója, szervezője Soros György - tette hozzá.

A mostani határozatot elolvasva az ember nem tudja, sírjon vagy nevessen - fogalmazott, példaként megemlítve a dokumentumnak a röszkei szír zavargóról szóló részét, amely szerint ezt az embert

"tíz év börtönbüntetésre ítélték pusztán azért, mert a feszültségek oldására megafont használt, és három tárgyat hajított a határőrökre".

Valójában arról a szír emberről van szó, aki

"át akarta törni a kerítést a röszkei zavargásoknál, megafonnal lázította az embereket, és megtámadta a rendőröket".

A brüsszeli nyomasztó élmények után Orbán láthatóan felüdülésként élte meg kínai látogatását. Szerinte, az európai politika "eltorzult", szemben a kínaival. A kormányfő úgy érzi, pekingi tárgyalásai "derűsebbek" voltak, mint a brüsszeliek, mert 

"míg ott a filozófiai gondolkodás középpontjában a harmóniára törekvés áll, addig a nyugati politikában a szabadságra törekvés."

Ez utóbbi minden jel szerint már nem prioritás a miniszterelnök számára. Ezt nem csak a hazai jogállamiság lassú, de biztos kezekkel vezényelt leépítése mutatja, de az is, hogy pekingi látogatása végén olyan elragadtatottan nyilatkozott a kapitalizmus és a kommunizmus frigyére épülő kínai rendszerről, hogy azt Grósz Károly se mondhatta volna szebben.