Nevetséges módon, de ismét provokációt kell elszenvednie a kárpátaljai magyarságnak

Nem szabad magára hagyni a kárpátaljai magyarságot.

Mind a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), mind pedig az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiltakozott azon kampány ellen, amely látszólag a "magyar nyelv védelmét" volt hivatott szolgálni. De valójában még a látszatra sem adtak az alkotók.

A napokban ugyanis ismeretlenek a furcsa táblákat helyeztek ki helytelen magyarsággal írt szöveggel, rikító színösszeállítással a Beregszászi és a Nagyszőlősi járások területén.

Ebben a kárpátaljai autonómiára tettek utalásokat, miközben a magyar nyelvet védték. Persze az egész úgy nyert értelmet, hogy a tettesek a táblákról készült fotókat eljuttatták kijevi hírportálokhoz azzal az állítással, hogy a feliratokat a kárpátaljai magyarok önkényesen helyezték ki a magyar szervezetek kezdeményezésére, autonómiájuk jelzéseként. A kamuhír persze nagy visszhangot keltett az ukrán fővárosban, de a híresztelés eljutott orosz portálokra is.

A KMKSZ az MTI-nek is leszögezte, hogy nincs semmi köze a provokatív akciókhoz, elítéli azokat, és felszólítja a rendvédelmi szerveket, hogy nyomozzák ki és vonják felelősségre mind a megrendelőket, mind az elkövetőket. A szövetség a médiumok vezetőit arra szólítja fel, hogy a jövőben tartózkodjanak a nemzetiségi ellentétek szítására alkalmas, ellenőrizetlen hírek közlésétől. A szövetség elnöke, Brenzovics László úgy értékelte, hogy Ukrajnában még hónapokig tartó bizonytalanságra lehet számítani, miközben az országban egyre nő a feszültség. Szerinte ugyanis a parlament egyre másra fogad el olyan törvényeket, amelyek nem a helyzet rendezésére irányulnak, hanem inkább növelik a társadalomban amúgy is meglévő feszültséget.

A politikus aggasztónak nevezte, hogy folytatódik a kárpátaljai magyarság körüli hisztériakeltés, ami szerinte veszélyezteti a nemzetiségi békét és a magyar közösséget. Úgy vélte, a magyarellenes provokációk folytatódni fognak, mert a hatóságok nem vizsgálták ki, és nem vonták felelősségre a korábbi hasonló esetek felelőseit.

A kihelyezett táblákkal és az ukrán médiában megjelent tudósításokkal kapcsolatban az UMDSZ elnöksége pedig azt hangsúlyozta: sem a szervezetnek, sem pedig tisztségviselőinek nincs köze a "magyar nyelv védelmében kihelyezett táblákhoz", a tudósításokban közölt nyilatkozatok a szövetség tisztségviselőinek szájából nem hangzottak el, a táblák ismeretlen személyek általi kihelyezését, illetve az ukrán médiában zajló folyamatokat a szervezet a kárpátaljai magyar közösség ellen irányuló durva provokációnak tekinti, és felszólítja a rendvédelmi szerveket, hogy a táblákat távolítsák el, találják meg és vonják felelősségre a provokátorokat.

Fotó: Kárpátalja.ma

Jellemző az ukrán viszonyokra, hogy még pénteken kora este az ua-reporter.com ungvári hírportál a táblák kihelyezésével kapcsolatban azt közölte, hogy "az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatásokat tartott a kárpátaljai magyar közösség aktivistáinál, és őrizetbe vette Sin Józsefet, a beregszászi járási tanács (közgyűlés), egyben a KMKSZ beregszászi járási szervezetének elnökét, valamint Vass Ottó képviselőt". Az orgánum szerint az SZBU az agresszorral (vagyis Oroszországgal) folytatott együttműködéssel és szeparatizmussal gyanúsítja őket.

Keményebb fellépés jöhet Ukrajnával szemben, de a nagy magyar-szerb megbékélés már elfogadható

Az ellenzéki politikus pozitívumok között hangsúlyozta, hogy a Jobbik támogatja a kormány különféle külhoni magyar megmaradást segítő programjait, a megemelt költségvetési támogatásokat, a Határtalanul! program működésének javulását, a magyar közigazgatás külhoni teljesítményét, vagy azt, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények között immár olyan iskolák is ott lehetnek, mint a Jobbik által kiválósága okán korábban számos alkalommal javasolt Beregszászi Magyar Gimnázium vagy a técsői református líceum.

Az ungvári hírportál állítása viszont egyértelmű hazugság, mert Sin József péntek délután részt vett Beregszászon a városnapok nyitórendezvényén és a felújított Hősök tere ünnepélyes avatásán, amiről az MTI is beszámolt.

Az ukrán parlamentben folyamatban van az új oktatási törvény elfogadása, amely nacionalista társadalmi aktivisták nyomására jelentősen szűkítené a nemzetiségi kisebbségek jogát az anyanyelvű oktatáshoz.