Lesz pénz, avagy Fidesz-kampány a Zöld Szigetről szemlélve

Persze olvassa az ember a híreket, tudja mi folyik a médiában, de nagyon nem mindegy hogy a képernyőn látod vagy sétálsz a körúton és ötméterenként tolják a képedbe hogy "Állítsuk meg Brüsszelt"

Mert hát dübörög a kampány. Végignéztem már néhányat itt is, otthon is, és

olyan dolgokat tapasztaltam, amiket sehol azelőtt,

sőt amire épeszű ember nem is gondolna hogy valaha látni fog hasonlót. Itt van például a Fidelitas matrica-akció fedőnevű átfogó hadművelete. Az éj leple alatt rettenthetetlen hadfiak és leányok lopakodnak ellenséges célpontok felé, és halált megvető bátorsággal ragasztgatnak tele alapszervezeti irodákat és személyautókat.

Ilyesmi nálunk például elképzelhetetlen lenne, egyrészt mert senkinek se jutna még csak eszébe se ilyen aljasság, másrészt a műanyag lakat rájuk rohadna ha elkapnák őket. Nem is értem, ez szerintük vicces? Ámbátor úgy gondolom, hogy nindzsáknak képzelik magukat. Ezek a keleti harcművészek is némaságba burkolózva követik el tetteiket, és pár napja tudjuk, a "jól felkészült közszereplők" is sokkal jobban járnak, ha nem szólalnak meg. Valamint profi gyilkosok, és a hátba szúrásban a Fidelitas is igencsak jeleskedik...mondjuk főképp saját magukat, de ez már legyen az ő gondjuk.

Számomra egy itteni kampány legszimpatikusabb mozzanata, hogy a képviselő(jelölte)k fogják magukat meg pár szórólapot, és kimennek az emberek közé. Végigjárnak egy utcát vagy lakóparkot, bekopogtatnak ide-oda, váltanak pár szót az emberekkel, szia, hogy vagy, mit gondolsz erről meg arról, hogy érzed, min tudnánk változtatni hogy neked jó legyen. Semmi felhajtás, semmi sallang. Na most

képzeljük el, ahogy Kósa Lajos becsönget Béla bácsihoz a 6/4-be, vagy Rogán Antal letelepedési kötvény helyett programfüzetet szorongatva standol az utcasarkon.

Nálunk ez teljesen természetes dolog, itt a politikusok az emberekre, a polgárok véleményére kíváncsiak. Személyes kontaktus nélkül elképzelhetetlen lenne egy választásokra való felkészülés.
E

hhez képest nekünk mi jut? Konvoj megáll, ajtó nyílik. Kiszáll belőle a Vezér, a virágot átadja a biodíszletnek, majd végighordozza tekintetét a nagy magyar rögvalóságon, és jön a kinyilatkoztatás:

Lesz pénz!

Autóba vissza, a csapat elporzik a naplementébe, csapó, vége. A szegény idős néni pedig büszkeséggel vegyes szomorúsággal rápillant a félmilliárd forint uniós támogatásból épült emlékparkra, majd előveszi a pénztárcáját és megnézi, lesz-e ma vacsora vagy sem. Ennyi a kapcsolata a Fidesznek az emberekkel. Ennyi és nem több. Ugye érzik a különbséget?

Mindeközben a Jobbik mit csinál? Vona Gábor például szombat reggel lemegy a gyöngyösi piacra. Semmi felhajtás, semmi sallang. És beszélget az arra járókkal. A nyílt utcán! A tömegben! Dúró Dóráék elmennek szemetet szedni. Bencsik Janiék megtisztítanak egy összefirkált játszóteret. Sehol a nagy szavak, sehol ötszáz kamera. Skandallum! 

Nem akarok most azzal jönni, hogy "bezzegnyugatonmindenjobb", mert egyrészt színtiszta demagógia, másrészt nem igaz, de... Az árakkal már felzárkóztunk, a bérekkel (ha minden jól megy) fel fogunk, talán ideje lenne egy kis szemléletváltásnak is.

Szathmáry-Király Gábor