Így haldoklik az állami egészségügy: A betegek inkább a magánrendelőkbe menekülnek

Egy dolgozónak évente átlag másfél nap szabadsága megy rá a várótermi tortúrákra.

Csányi Sándor valószínűleg agyvérzést kap, ha megtudja, milyen geggel nyitotta az idén 15 éves OTP Egészségpénztár ünnepi sajtótájékoztatóját:

az illetékesek 20 percet késtek, ezzel is érzékeltetve, mennyire dühítő az állami egészségügy jelenlegi helyzete, ahol sokszor akár fél napokat is várni kell, ha az ember be szeretne jutni egy orvosi vizsgálatra.

Érdekes húzás ez az Orbán Viktor miniszterelnökkel egyik legjobb viszonyt ápoló oligarcha cégétől, ráadásul épp akkor, amikor a kormánypárti képviselők legújabb kommunikációs paneljai arról szólnak, hogy mennyire kifogyott az ellenzék az érvekből, és csak hazug plakátkampányra futja erejéből.

Itt nyilván a Jobbik egyik üzenetére gondolnak, ami szerint

azért haldoklik az egészségügy, mert Orbán és sleppje gátlástalanul lopnak, amíg mi a belünket is kidolgozzuk.

A virtuális fideszes utópiát azonban a sajtótájékoztató tartalmával is sikerült abszolút porrá zúzni, amiért aligha dicsérik majd meg az OTP-s munkatársakat.

Meddig tűrjük még az ellenzéki terrort?!

Hát, kérlek, én igazán híve vagyok párbeszédnek, meg a konstruktivista vitának, de amit az ellenzék művel, az már mindennek a határa! - Igazad van, kérlek, ez már a pofátlanság non plus ultimója. Bekiabálnak, kommentelnek, tüntetnek, sőt, noch dazu, szerkesztőségbe rontanak rá ajtóstul! Nem állítok, kérdezek: hát hol élünk?!

A bőrünkön érezzük, hogy a kormány az egészségügy helyzetéről is hazudik

Az évfordulós sajtótájékoztatón bemutattak egy felmérést, ami meglepően őszinte képet fest arról, hogyan gondolkodik a magyar lakosság az egészségügy aktuális állapotáról. Studniczky Ferenc az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója elmondta:

- A megkérdezettek 48 százaléka érzi úgy, hogy nem megfelelő számára az állami egészségügyi szolgáltatás.
- Ennek tulajdonítható, hogy egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt az egészségpénztári tagsággal rendelkezők, vagy az azt fontolgatók száma.
- 20 százalékot is meghaladja azok aránya, akik inkább a magánegészségügy felé fordulnának.
- Ennek okaként 41 százalék az egészségügyi várólisták hosszát jelölte meg.
- Az elmúlt 3 évben megugrott, ebben a negyedévben pedig már túlsúlyba is került az egyéni befizetések aránya, mivel a munkáltatók már nem tudják fizetni az egyre emelkedő juttatásokat.

2015-ben még csak a lakosság 40 százaléka vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, míg 2016-ban ez az arány közel 60 százalék volt.

Még az alacsonyabb jövedelmű és iskolázottságúak körében is a lakosság harmada vett igénybe magánorvosi ellátást.

Vizsgálatra szorul? Vegyen ki szabadnapot!

A felmérésből az is kiderült:

a magyar munkavállalóknak meggyőződése, hogy a munka és az állami egészségügyi rendszer összeegyeztethetetlen, a válaszadók háromnegyedének még az egyszerűbb vizsgálatok miatt is szabadságot kell kivenniük. Egy dolgozónak évente átlag másfél nap szabadsága megy rá a várótermi tortúrákra.

A pénztártagok tavaly mintegy 2 milliárd forintot költöttek magánegészségügyi kezelésekre, ami közel 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Emellett leggyakrabban egészségügyi segédeszközökre és gyógyszerekre költenek.