Titokban próbálja randira hívni az MSZP az LMP-t

Utóbbi valószínűleg túl öregnek találja az újdonsült kérőt. 

Hiába szögezte le már számtalanszor az LMP, hogy nem fog együttműködni a választásokon az MSZP-vel, a szocialisták a háttérben újra próbálkoztak. 

A Magyar Nemzet szerint a közelmúltban az MSZP vezetésének jóváhagyásával nem is akárki, hanem a „régi motorosok” között emlegetett Szekeres Imre egy négyszemközti találkozón próbálta meg együttműködésre rávenni az LMP egyik vezető politikusát. A válasz azonban – ahogy korábban is – ezúttal is az elutasítás volt.

Az is probléma, hogy az MSZP csak nem akar megerősödni. Ezt a szocialisták a DK rovására szerették volna elérni, ám a Gyurcsány-párt egyáltalán nem gyengült meg, így Botka helyzete is kényes.

A lap információi szerint az MSZP hétvégi választmányán Botka zárt körben már némileg visszavett az eddig mindenkit elutasító kommunikációból. Arról beszélt, hogy nem szabad senkit sem kizárni, és igyekezett nyugtatni az ott lévőket, hogy lesz majd egyeztetés. Ezzel egybecseng, hogy Molnár Gyula pártelnök a választmány ülése után úgy fogalmazott a kormányváltással összefüggésben, a szocialista párt „meghatározó szereplőként” szeretne majd részt venni a folyamatban.

A Magyar Nemzet információi szerint ráadásul az MSZP soraiban nyugtalanságot keltett, hogy a szegedi polgármester igen erős jogköröket szeretne magának, miután most szombaton a kongresszusuk megválasztja hivatalosan is miniszterelnök-jelöltnek. Egyrészt azonnal felállítaná a párton belül az Országos Választási Bizottságot, a kampányban lényegében ez a testület irányít. Vezetője pedig ő maga, vagyis Botka László lenne. Másrészt beleszólási lehetőséget kér, vagy ahogy a programjában fogalmazott, együttdöntési jogot a 106 egyéni jelölt kiválasztásánál és az országos lista felállításánál. Forrásaink szerint azonban lényegében az alapszabályukkal ellentétesek ezek a jogosítványok, így többen is úgy értelmezték, hogy Botka László teljhatalmat akar magának.