Nemzeti együttműködés – már nem nyomoznak a bizniszpárt után

A lappal a Zala Megyei Főügyészség azt közölte: a költségvetési csalás miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában szüntették meg.

A zalaegerszegi székhelyű ÚMP a 2014-es választás egyik újonca volt, meglepően gyorsan összegyűjtött majd 15 ezer támogató aláírást, így országos listát állíthatott, és jogosult lett a 149,2 milliós állami kampánytámogatásra - emlékeztet a lap, amely szerint a gyors aláírásgyűjtést gyanússá, a támogatás felhasználását kétségessé tette, hogy a kampány alatt nemhogy nőtt volna, de tizedére olvadt a támogatók köre, végül csak 1578-an voksoltak a pártra. Az elszámolás szerint az ÚMP a kampány alatt 42 millió forintot költött például reklámfilmre, 62,8 milliót szállásra és üzemanyagra.

A párt elnöke az eljárás lezárását követően a lapnak nem kívánt nyilatkozni.

A Népszava szerint az előző választáson induló "bizniszpártok" tevékenysége nyomán 2016-ig összesen 630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, a 2 milliárd forintra rúgó választási bírságoknak pedig két százalékát sikerült behajtani. 2014-ben mintegy 3,4 milliárd forintnyi közpénzt olyan pártok kaptak, amelyek listájára alig szavaztak, érdemi politikai tevékenységet pedig ezek a szervezetek azóta sem végeznek - írta a lap.