A merénylő apja is ismert volt a líbiai hatóságok előtt

Korábban keresték, mert a férfiról kiderült, hogy csatlakozott egy tripoli fegyveres csoporthoz

A hatóságok szerint az 1965-ös születésű Ramadán Abedi korábban őrmesterként szolgált a helyi rendőrség különleges alakulatánál, ahonnan végül dezertált. A líbiai hatóságok később azért kezdték el keresni, mert a férfiról kiderült, hogy csatlakozott egy terroristaként nyilvántartott tripoli fegyveres csoporthoz. Ramadán Abedi 1991 után a feleségével Nagy-Britanniába költözött, ahol politikai menedékjogot kapott. Néhány évvel később, 1994-ben Ramadán Manchesterbe - itt született később fia, Salman Abedi - költözött, ahol prédikációkat tartott a helyi mecsetben, melyet fia is gyakran látogatott.

A manchesteri merényletről itt olvashat bővebben.
    
Egyes beszámolók szerint Ramadán szoros kapcsolatokat ápolt egyebek között Abdel-Hakim Belhadzzsal, aki közeli munkatársa a - szélsőségesnek minősített - Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet muftijának, Ali asz-Szalibinek. A nyugati hírszerző ügynökségek információi szerint Belhadzs az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik aktív támogatója.
    
A 22 éves Salman Abedi hétfő éjjel hajtott végre öngyilkos merényletet a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena rendezvénycsarnokban, ahol Ariana Grande amerikai énekesnő adott koncertet. Abedi az előadás végén, a Manchester Arena - a legnagyobb brit fedett rendezvényközpont - előcsarnokában, a koncertről távozó tömegben robbantotta fel a nála lévő pokolgépet. A robbantásban Abedi is életét vesztette.
    
A merényletben összesen 22-en vesztették életüket, és 59-en sérültek meg. Az áldozatok és a sérültek között egyaránt sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított halálos áldozat egy nyolcéves kislány.