A Fidesz és az MSZP közös bűne a dolgozói szegénység

Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót a 2018-as költségvetés témájában.  

„A kormányzati látványszínházban most éppen az van műsoron, hogy a 2018-as költségvetés a munkából élők költségvetése.”

A politikus szerint „a bruttó béremelés egyszerű, nettó hazugság”, ez pedig különösen igaz a közszférában dolgozókra, ott már 10 éve változatlan a köztisztviselői alapilletmény. A rendvédelmi, honvédelmi alapilletményeknél is emelésre lenne szükség, míg az ügyészi- és bírói szakmában alig változott valami. A cafeteria juttatások sem változnak az előző évhez képest.

Hegedűs kifejtette, hogy a kormánytisztviselők bérrendezését egy salátatörvényben rejtették el, így halasztották 1 évvel későbbre ezt a lépést, a közalkalmazotti bértábla pedig 10 éve változatlan. Az ezekkel kapcsolatos jobbikos beadványokat kivétel nélkül lesöpörte a kormány, érdemi vita nélkül. Fedezet pedig lenne az emelésekre a 2018-as költségvetésben.

Szerinte sürgős bérrendezésre lenne szükség, mert nagymértékű az elvándorlás, nő a dolgozói szegénység, a köz szolgálata egyenlővé vált a szegénységgel, így nem lehet hivatástudatot várni az emberektől.

„Ezt a helyzetet nem lehet pótlékokkal rendezni. Nem alamizsnára, nem zsebpénzre, nem könyöradományokra van szüksége az embereknek.”

Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy ez a helyzet a Fidesz és az MSZP bűne, mégpedig annak köszönhetően, hogy a 2008-as IMF-paktum rendelkezéseit a jelenlegi kormánypártok sem változtatták meg, pedig az akkori adósságunkat már kamatostul visszafizettük.

A fent vázolt helyzet megoldására szolgál a Jobbik béruniós kezdeményezése, melynek jelszava az egyenlő munkáért egyenlő bért. Hegedűs szerint orvosolni kell azt a helyzetet, hogy egy Ausztriában dolgozó köztisztviselő ötször annyi pénzt kap ugyanazért a munkáért, mint egy itthon dolgozó.

„Mindenki a saját szülőföldjén, a saját szakmájában tudjon boldogulni.”