Zavar az Erőben: Kövér szerint versenyelőnyt jelentenek az alacsony bérek, Lázár szerint nem

Ha akarjuk, ha nem. 

Az Országgyűlés elnöke szerint a béruniót azért nem lehet támogatni, ert Közép-Európa országai számára a nyugat-európaihoz képest alacsonyabb bérek "versenyelőnyt" jelentenek, ha pedig külfölön kényszerülünk munkát vállalni az is kész nyereség, hiszen támogatni tudjuk itthon maradt családtagjainkat. 

Kövér: A kelet-európai munkavállalók kevesebb fizetéssel is beérik

Kövér László sem támogatja a Jobbik béruniós kezdeményezését. A házelnök szerint a kelet-európaiak kevesebb fizetéssel is beérik, mint az "ellustul" nyugat-európaiak. A külföldön dolgozók pedig tudják otthon maradt családtagjaikat támogatni.

Az Alfahír kérdésére válaszolva Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt mondta:

ez korábban igaz volt, de ma már nem.

A kancelláriaminiszter a válasz bevezetéseként szép nagy tiszteletkört írt le, amelyben nagyrabecsüléséről biztosította Kövért, leszögezve, hogy "nincs olyan kérdés, amiben vita van köztünk" - majd kifejtette, miért nincs igaza a házelnöknek. 

Lázár szerint korábban valóban versenyelőnyt jelentettek az alacsonyabb közép-európai keresetek, ám azóta kiderült: az Európai Unió gazdagabb országai nem csak piacot, de olcsó, jól képzett munkaerőt is nyertek a szegényebbek csatlakozásával. A politikus szerint ezt "a nyugatiak jól kifőzték", és az EU-bővítést megelőzően már "előre számoltak ezzel."

Hozzátette: ennek "és a hihetetlenül sok munkahelynek, amit teremtettünk" köszönhetően ma Magyarországon komoly munkaerőhiány és demográfiai problémák alakultak ki.

"Valóban volt olyan időszak, amikor az alacsonyabb bérek versenyelőnyt jelentettek a magyar gazdaság számára. Ám ezt most megszűnik, ha akarjuk, ha nem". 

 - szögezte le Lázár.