Elhízottak a magyar gyerekek, de nincs tornaterem, ahol fogyhatnának

Van olyan 30 ezer lelkes kistérség, ahol nem áll rendelkezésre egy sportcsarnok vagy tanuszoda sem.

A fejlesztési hullám oka az OECD legutóbb közzétett adataiból világosan kiolvasható. Az eredmények szerint az elhízottak arányát tekintve csak Új-Zéland, Mexikó és az Egyesült Államok előz meg minket, az iskolákban bevezetett mindennapos testnevelésnek viszont hiányoznak az infrastrukturális feltételei.

A Heves megyei Erken például a KLIK-től kellett konténer-tantermeket (!) igényelni, így igazán el lehet képzelni, hogy a testneveléshez szükséges feltételek mennyire állnak az oktatási intézmények rendelkezésre.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában a minap azt közölte, hogy

"a kormány jelentős sport és köznevelési infrastruktúra fejlesztési programot hajt végre a gyermekek sportolásának támogatása, a megfelelő színvonalú feltételek biztosítása érdekében."

Az államtitkár tájékoztatása szerint a meghirdetett program jegyében tornatermek, tanuszodák, tantermek és iskolák iskolák épülnek meg.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke kérdésére az államtitkár elmondta, hogy Nógrád és Heves megyékben - amelyek hazánk és az Európai Unió egyik leghátrányosabb régiójához tartoznak - az elkövetkezendő egy évben Erk településen tanterem- és tornaterem-fejlesztésre kerül sor, Bélapátfalván tanuszoda-beruházás valósul meg, míg a gyakorlatilag politikai képviselettel az Országgyűlésben nem rendelkező Nógrád megyének még ennyi sem jutott, mindösszesen Balassagyarmaton épül egy tanuszoda.

Példának okáért Pásztón és a 25 másik települést magába foglaló több mint 30 ezer lelkes kistérségben nem áll rendelkezésre egy sportcsarnok vagy tanuszoda sem.