Egy szövetségi fellebbviteli bíróság újra elkaszálta Trump bevándorlási rendeletét

A bíróság szerint az elnöki rendelet javított formájában sem a nemzetbiztonság érdekeit vette figyelembe.

A richmondi székhelyű fellebbviteli bíróság 10:3 arányban hagyta jóvá egy alsóbb szintű bíróság döntését, amely felfüggesztette Donald Trump második, módosított tartalmú elnöki rendeletének végrehajtását.

A rendelet értelmében átmeneti időre - az új ellenőrzési módszerek kidolgozásáig - felfüggesztették volna új vízumok kiadását Iránból, Jemenből, Líbiából, Szírából, Szomáliából és Szudánból érkezők számára. A rendelet látogatók számára 90, menedékjogért folyamodóknak pedig 120 napra függesztette volna fel a beutazást.

"A kongresszus széleskörű hatalmat biztosított az elnöknek arra, hogy megakadályozza idegenek beutazását az Egyesült Államokba, ám ez a hatalom nem végtelen. Korlátozandó, amikor - mint ebben az esetben is - az elnök olyan rendelettel gyakorolja, amely jóvátehetetlenül árt e nemzet polgárainak" - olvasható Roger L. Gregory, a richmondi bíróság főbírája érvelésében.

A bíróság szerint az elnöki rendelet javított formájában sem a nemzetbiztonság érdekeit vette figyelembe, hanem inkább Donald Trump választási kampányban tett azon ígéretét szolgálta, amely a muszlim vallásúak beutazásának betiltását helyezte kilátásba.  

A richmondi az első fellebbviteli bíróság, amely döntést hozott a második elnöki rendelet felfüggesztésének ügyében.

Elemzők szerint a kormányzat megfellebbezi a döntést.