A G7-ek azt hiszik, a kézrázogatástól majd nem robbannak bombák a stadionokban

Terrorizmus elleni küzdelemről szóló nyilatkozatot fogadtak el a legfejlettebb országok vezetői.

"Ez a barátság és a szolidaritás erős üzenete Nagy-Britanniának" - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz kormányfő.

Theresa May brit miniszterelnök pedig köszönetet mondott a támogatásért.

Ezután hangsúlyozta: fontos, hogy a G7-ek bizonyították elkötelezettségüket a terrorizmus elleni harcban.

Az aláírt, 15 pontból álló dokumentum szerint magasabb szintre kívánják emelni a terrorizmus elleni küzdelmet, miután a manchesteri "brutális" merénylet rámutatott, hogy az erőfeszítések megkétszerezésére van szükség.

Ezért a G7-ek kötelezettséget vállalnak a terrorista akciók megelőzésére.

A G7-ek felhívták a figyelmet arra is, hogy a terroristák "visszaélnek" az internettel, ami kezükben félelmetes eszközzé vált. Ezért felszólították az internet-szolgáltatókat és a közösségi oldalak működtetőit, hogy lépjenek fel a terrorista tartalmakkal szemben.

A világ vezető politikusai bejelentették, hogy a terrorizmus ellenes küzdelemről a G7-ek belügyminiszterei hamarosan újabb találkozót tartanak.

A csúcstalálkozó szombaton ér véget. A csúcs ellen nagyszabású tüntetést terveznek, amelyre mintegy 3 ezer résztvevőt várnak, közöttük környezetvédőket is a klímaváltozás miatt. Szicília partjait hadihajók ellenőrzik,

a csúcs napjaiban a migránsokat szállító mentőhajók sem köthetnek ki.

Az 1975-ben alakult G7-csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja.