Fontos ügyek Amerikából: Texasban legálisan megölheti bárki a jetit

Ha valaki látja, büntetlenül agyonlőheti, mert nem védett faj.

Néhány éve Texas állam egy szokatlan problémával volt kénytelen szembenézni: elszaporodtak a vaddisznók. A politikusok léptek is az ügyben, törvénybe iktatták, hogy bárki, akinek van fegyvere, vadászhat a vaddisznókra. Azt meg ugye tudjuk, hogy arrafelé mindenkinél van a kesztyűtartóban minimum egy pisztoly. Az is fontos kitétel volt, hogy bármilyen fegyverrel lehetett tüzelni rájuk, a csúzlitól kezdve, a sörétes puskán át, tényleg mindennel, csak pusztuljanak már.

Valamelyik derék texasi polgárban viszont felmerült a kérdés, hogy mi történik, ha disznóvadászat közben összefut a jetivel, ezért a Texas Parks and Wildlife Departmenthez fordult, hogy lepuffanthatja-e. L. David Sinclair, a szervezet munkatársa készségesen válaszolt, hogy igen. Az indoklás a következőképpen szólt: ha létezik a jeti, és nem ember, akkor tessék csak beleereszteni egy golyót, nem számít védett állatnak – szúrta ki az Index a StateImpact oldalon.

Az is előfordulhat, hogy a jeti egzotikus állat, ami elég valószínű, tekintve, hogy még senki nem találkozott vele, szóval nem lehet túl nagy a populáció. Ez sem okoz problémát, mert ez csak annyit jelent, hogy nem őshonos faj az államban, ez pedig nem egyenlő az automatikus védelemmel.

Ha a kedves olvasóink közül valaki esetleg Texasban jár és találkozik egy nagy, szőrös, két lábon járó izével, amit nem igazán tud azonosítani, de az tuti, hogy nem ember, akkor tessék csak nyugodtan agyonlőni.