Megkezdődött a Régészet Napja, meglepően szerteágazó programokkal

Az ország 26 településén közel kétszáz izgalmas program várja a régészet és történelem iránt érdeklődőket.

A Magyar Régész Szövetség által szervezett kétnapos rendezvény keretében országszerte több tucat intézmény (múzeumok, egyetemi tanszékek és régészeti, valamint örökségvédelmi szervezetek) várja az érdeklődőket. A szokásokhoz híven pénteken, május 26-án elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, szombaton, május 27-én pedig a családokat és a felnőtteket várják a szervezők.

 „Tavaly a lelőhelyek felderítését és az ásatási módszereket jártuk körül, az idei rendezvényünk pedig a „Közösségek régen és ma” alcímet viseli. Ezúttal a régi-új, kisebb vagy nagyobb közösségeket vesszük górcső alá – természetesen szigorúan régészeti módszerekkel”

- mondta Lassányi Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Régész Szövetség elnöke.

A közösségek mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak. Ha megkérdezik, kik vagyunk, szinte azonnal valamilyen közösséghez kapcsolva jellemezzük magunkat: nemünk, életkorunk, településünk, családunk és barátaink, foglalkozásunk, végzettségünk, hobbink, esetleg etnikumunk, nyelvünk, állampolgárságunk vagy a vallásunk egyértelműen meghatározza egyéni identitásunkat is. A Régészet Napja 2017 programjai megmutatják, hogy a régészet tudománya mit és milyen eszközökkel képes feltárni ezekről az összetett társadalmi viszonyokról, valamint a társadalom rétegződéséről, közösségi kapcsolatokról, népmozgásokról.

A programok között most is lesznek ismeretterjesztő előadások, kirándulások, hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások, melyek az egyes régészeti korszakok különféle közösségei köré csoportosulnak majd: az őskorban a faluközösség, férfiak, nők, gyermekek, a római korban például a hadsereg, a hivatalok és foglalkozások, a középkorban pedig a szerzetesrendek, a városi és falusi közösségek, céhek vagy titkos társaságok életébe nyerhetünk bepillantást.

Pénteken a Nemzeti Múzeumban, Százhalombattán és Miskolcon is izgalmas vetélkedőkkel várják a felfedező kedvű iskolásokat. Szombaton Szolnokon nomád régészeti kalandjáték lesz, Dunaújvárosban kincskereső versenyt, a ráckevei Árpád Múzeumban pedig a fémkeresőzés és a búvárrégészet körül forgó családi napot tartanak.

A mindig népszerű gyerekprogramok mellett az ELTE-n idén is izgalmas előadásokkal várják a hallgatóságot: többek között megtudhatjuk, milyen lehetett egy őskori csapatépítő tréning, vagy hogy hogyan váltak a római kori fürdők a társadalom krémjének találkahelyeivé. A 6. kerületben a különböző szkíta népcsoportok régészetéről és hitvilágáról hallgathatunk előadásokat, a Nemzeti Múzeumban pedig Perkáta rác temetőjének leleteit elemezhetjük. Hasonlóan nagy érdeklődésre számot tartó témával készül a csornai múzeum is: szombat délután Attila hun király temetése és az azt övező mítoszok nyomába erednek, és egy germán törzsi háborút is megelevenítenek.

Orosházán a középkori muszlimokkal, Salgótarjánban paleolitikus vadászokkal ismerkedhetünk. Zalaegerszegen újkőkori hosszúházat építhetünk, és az alkoholfogyasztás régészetébe – pontosabban a kolostorpálinkák titkaiba is bepillantást nyerhetünk. Pápán a Népek Országútján járva megtudhatjuk, kik laktak előttünk a Kárpát-medencében, Szombathelyen pedig bennszülöttekkel, hitbuzgó rómaiakkal és egy honfoglaló közösséggel találkozhatunk.

Pécsett a szerzetesek körül forog majd a világ, Kőszegen pedig bronzkori és kora újkori közösségekről tudhatunk meg többet. A hagyományokhoz híven idén is több helyen lesz lehetőség ásatáslátogatásra, például a diósgyőri, a sátoraljaújhelyi és az egri várnál, vagy a nyíregyházi Nyugati elkerülő és az M44 békési szakaszának nyomvonalán.

Országszerte „régész homokozók”, kézműves foglalkozások, fémkeresős kerekasztal-beszélgetések, ingyenes tárlatvezetések és szakmai bemutatók várják majd az érdeklődőket.

További programokról és helyszínekről a Régészet Napja 2017 honlapján, valamint az esemény Facebook-oldalán tájékozódhatnak.