Tudta, hogy létezik egy olyan hím hal, ami nőstény nélkül is képes szaporodni?

Így simán lehet népességrobbanás.

Kutatók a portugál vizekben találtak egy squalius alburnoides nevű halat, ez annyira nem tűnik izgalmasnak. Ez a fajta viszont ikrákat lop, így tudja klónozni önmagát. Épp vizsgálták a faj reprodukációját, mikor észrevették, hogy a példány a saját apjának a klónja. Ezt hivatalosan androgenezisnek hívják, magyarán: a hímnek nincs szüksége nőstényre, az új élet a hím ivarsejtjéből jön létre. Ezt sokáig lehetetlennek gondolták, de aztán találtak olyan hangyákat, melyek képesek voltak rá, olvasható az Index cikkében. Olyannal már korábban is találkoztak, hogy a nőstény szaporodik hímivarsejtek nélkül, ez a partenogenezis.

A halak viszont sokkal bonyolultabbak, mint a hangyák, így a kutatók annyira nem is tudják értelmezni most ezt a dolgot, de azért ötleteik vannak a megfejtésre. Valószínűleg a hímivarsejtekben kétszer annyi a genetikai örökítőanyag, mint normál esetben, ezután pedig ellop valahonnan egy ikrát. Az is lehet, hogy sima hímivarsejtről van szó, csak az ikra más. Ahogy az sem kizárható, hogy két hímivarsejt a hiányzó génekkel termékenyíti meg az ikrát.

A squalius alburnoidesnél nem ez az egyetlen érdekesség, amire rájöttek, hanem az is, hogy ez tulajdonképpen egy hibrid létforma, melynek az egyik felmenő faja már kihalt.