Még a kormány lapjának is feltűnt: már most több a kamupárt, mint 2014-ben

A legtöbb bejegyzett, illetve bejegyzés alatt álló politikai formáció a Fővárosi és a Budapest Környéki Törvényszékhez köthető, de viszonylag sok vár bejegyzésre a Nyíregyházi (32), a Miskolci (16), a Pécsi (15), a Debreceni (14), és a Székesfehérvári Törvényszéken (12) is.

Hozzáteszik, hogy pártot alapítani gyakorlatilag semmibe sem kerül, legfeljebb a bejegyzést végző ügyvéd munkadíját kell kifizetni. A gombamód szaporodó aspiránsok elsősorban a "kamupártok" miatt kerültek a figyelem középpontjába, a 2014-es választási kampány során ugyanis számos olyan párt tűnt fel, amely semmilyen érdemi tevékenységet nem végzett, de a törvény szerint megkaphatta az állami támogatást, amelyet aztán vagy visszafizetett, vagy nem - írta a lap.

Mint ismert, az előző választáson induló "bizniszpártok" tevékenysége nyomán 2016-ig összesen 630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, a 2 milliárd forintra rúgó választási bírságoknak pedig két százalékát sikerült behajtani. 2014-ben mintegy 3,4 milliárd forintnyi közpénzt olyan pártok kaptak, amelyek listájára alig szavaztak, érdemi politikai tevékenységet pedig ezek a szervezetek azóta sem végeznek.