Három holttestet találtak a Mount Everesten

Indiai hegymászókkal végeztek a természet erői.

Az egyik mászó a múlt héten hunyt el, a másik két indiait azonban még a múlt évben érte a halál a hegyen, de holttesteik ott maradtak. A serpa hegyi vezetőkből álló mentőcsapatnak több napjába telt, amíg le tudták hozni a hegycsúcs közeléből a három holttestet egy alacsonyabban fekvő táborba, ahonnan vasárnap mentőhelikopterrel szállították őket Katmanduba.

A három mászó teste a Tribhuwan Egyetemi Kórházba került, ahol elvégzik rajtuk a boncolást.

Az egyik elhunyt családja elmondta, nagy megkönnyebbülést okozott nekik, hogy megtalálták a holttestet, mert végre búcsút vehetnek hozzátartozójuktól. Idén több százan indultak útnak, hogy megmásszák a világ legmagasabb hegycsúcsát, közülük eddig hatan lelték halálukat.

Vasárnap a helyi hatóságok egy kisrepülő katasztrófájáról is beszámoltak. Egy magán légitársasághoz tartozó kisgép szombaton nekiütközött a hegyoldalnak és darabokra tört, amikor Luklában, a Mount Everest csúcsához legközelebb fekvő, Tenzing Hillary repülőtéren akart landolni. A gépen háromfős nepáli személyzet utazott. A pilóta és a másodpilóta még szombaton elhunyt a kórházban, ahová beszállították őket, a légikisasszonyt pedig súlyos sérülésekkel ápolják Katmanduban. Az ügyben a repülőtér illetékesei vizsgálatot indítanak, a baleset bekövetkeztekor erős szél fújt a helyszínen.