Általános iskola udvarán plakátolt a Fidelitas, eltávolították a hirdetést

A tatabányai Móra Ferenc Általános Iskola udvarán helyzete el sorosos-simicskás plakátját a Fidelitas.

Az esetről Boda Bánk László, a Jobbik helyi önkormányzati képviselője írt blogján múlt héten, miután helyi lakosok hívták fel a figyelmét a plakátra.

Arra, ami egyébként sérti a köznevelési törvényt is, annak alapján ugyanis

"a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható".

Nem az első eset

2014-ben a Szegedi Arany János Általános Iskola udvarán a CÖF állított plakátokat. Szakértők akkor rámutattak: a hirdetések nemcsak a köznevelési, hanem a reklámtörvényt is megsértették, hiszen óvodában, általános iskolában és általános iskolai tanulókat fogadó kollégiumban tilos a reklámtevékenység.  Az esetről beszámoló Délmagyar cikke szerint a a törvénytelenül kihelyezett hirdetések és a plakáttartó-szerkezet eltávolításáról azonnal intézkedett a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata.

Portálunk megkereste az ügyben a tatabányai oktatási intézményt. Hamburgerné Berki-Ilona igazgazó-helyettes azt mondta, nem tud róla, hogy ilyen plakát lenne az iskola udvarán, de utánajár a dolognak. Későbbi megkeresésünkre jelezte, hogy egyetlen politikai plakátot sem talált.

A plakáttartó szerkezet valóban az iskola területén belül van

Utánajártunk: a Fidelitas reklámját Boda Bánk László blogbejegyzése óta eltávolították, fehér lappal ragasztva le az óriásplakátot.