2018 tényleg a családok éve lesz? Ezzel a vitával indult a Parlament

Veresné Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára "2018, a családok éve" címmel szólalt fel a parlamentben napirend előtt.

Beszámolt az általa sikeresnek tartott Családok Budapesti Világtalálkozójáról, majd leszögezte, nem a bevándorlókra, hanem a magyar családokra kell támaszkodni. (Soros Györgyről nem esett most szó.) 2018 a családok éve lesz a kormány szándékai szerint, ehhez alakítják az adórendszert és ezt tartják szem előtt a fejlesztések során is. A GDP 5%-át családtámogatásra fordítják, ami több mint kétszerese az OECD-átlagnak. Novák Katalin bejelentette: elengednek 1-1 millió forintot a jelzáloghitelekből, ha a családok nagycsaláddá válnak, de hasonlóan járnak el a diákhitelekkel is.

A diákhitel-tartozás elengedése a Jobbiktól lenyúlt és kiherélt javaslat

Tegnap már írtunk arról, hogy Orbán Viktor egy olyan családsegítő intézkedést jelentett be, a többgyermekes nők diákhitel-tartozásának csökkentését, illetve elengedését, amelyet korábban a Jobbik javasolt. Nem egyszer, nem régen, nem pár hete, hanem kétszer, régen is és nemrég is. Ráadásul a jobbikos javaslat nem tartalmazott családon belüli diszkriminációt - mutat rá Sneider Tamás, a párt alelnöke, akit a fideszes programlopásról kérdeztünk.

Duplájára emelik a diplomás GYED időtartamát, de segítik a külföldön megszületett magyar gyermekeket is. Az államtitkár bízik benne, hogy az intézkedéseknek köszönhetően az emberek érzik majd, hogy a Fidesz-kormány a családok mellett áll.

Dúró Dóra, a Jobbik képviselője reakciójában elmondta: pártja minden olyan javaslatot támogat, ami a családokat segíti. Kormányra kerülésük esetén is megtartanák és folytatnák is ezeket az intézkedéseket. Rámutatott ugyanakkor, hogy a probléma súlyossága miatt további intézkedésekre lenne szükség. A nyugdíjrendszerrel ellentétben a családtámogatások nem követik az inflációt, összegük évek óta változatlan. A Jobbik változatatna ezen, emellett pedig a gyermekneveléshez szükséges termékek áfáját is minimálisra csökkentené. Az egyre súlyosabb méreteket öltő elvándorlást megakadályozása is fontos feladat, az ellenzéki párt többek között bérlakás-építési programmal segítené a fiatalok itthoni boldogulását.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője a KSH adataira hivatkozva elmondta: a születésszám újra csökken Magyarországon, így a kormány családpolitikája sikertelen. Az elmúlt 7 évben ráadásul már 78 ezer magyar gyermek született külföldön, így Szél szerint bizarr konferenciák szervezése helyett inkább ezzel a kérdéssel kéne foglalkozni. Szél szerint Mészáros, Vajna vagy Rogán családja valóban jól jár, a többi magyar család viszont nem. Az LMP CSOK helyett szintén szociális bérlakásprogramot indítana.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa szerint 2018 nem a családok éve lesz, hanem a választásoké és Orbán Viktor bukásáé. Míg az államtitkár Budapesten konferenciázott, addig közel 800 ember állt sorban gyermeknap alkalmából ingyenes ételosztáson, miközben Andy Vajna felesége aranyat evett, hívta fel a figyelmet. Bangóné szerint a politika nem szólhat bele abba, hogy ki vállaljon gyereket és ki nem, hiszen nagyon soka lehet egy-egy ilyen döntésnek, például a szegénység is.

Reagált a fideszes Selmeczi Gabriella is, aki köszönetet mondott az államtitkárnak a konferencia megszervezéséért. Selmeczi szerint sokan támadják a családokat, de az Orbán kormány segíti őket ezekben a nehéz időkben is, mikor a migráció fenyegeti az országot.

Hoffmann Rózsa KDNP-s politikus megköszönte a kormány intézkedéseit. A képviselő szerint is fontos, hogy ne migránsokra, hanem magyar családokra alapozzuk a jövőnket. A gyermekek figyelnek bennünket, mindent meghallanak és megértenek, tudják, hogy ki hazudik, ki mond igazat, ezért a politikusoknak is figyelni kell arra, hogyan kommunikálnak, zárta elég érdekes gondolatmenettel a beszédét.