Halálos kór: elhunyt az azbeszt-per utolsó áldozata is

Épp mikor a szakértők megállapították, hogy az azbesztgyár felelős a megbetegedésekért.

Az egészségügyi katasztrófával fenyegető állapot 2014-től szolgáltatott állandó témát, ekkor a kormány 4-6 hónapra tette a megmaradt azbeszthulladék elszállítását, az erősen szennyezett talaj kicserélését, amelynek elvégzése rendre elhalasztódott. 2014 őszén Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke a tehetetlenséget látva Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, aki válaszadásra a Földművelésügyi Minisztériumot (FM) utasította. Az FM viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) adta át az ügyet a további ügyintézés céljából, ám Sneider megkeresésére az EMMI visszapasszolta az ügyet a Földművelésügyi Minisztériumhoz.

Elhunyt az első felperes

Miközben hónapok mentek el az akták tologatásával, elhunyt a magyar állam ellen indított ún. azbesztper első felperese. György Zsolt,  38 éves, családos zagyvaszántói férfi halálát a rák okozta, amely az egybehangzó orvosi vélemények szerint az azbesztdózis miatt alakult ki. 

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma - időközben lemondott - egészségügyért felelős államtitkára egy 2015. január 15-én kelt levelében közölte: a szükséges 1 293,3 millió forintnyi forrást a kormány biztosítja. Az államtitkár szerint a megbetegedéseket gyorsan feltárták, ezt követően gyors reakció keretében azonnal cselekedtek...

Legalább egy éves késés

Belügyminisztérium - Földművelésügyi Minisztérium - Emberi Erőforrások Minisztériuma útvonal után az ügy visszakerült az Országos környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez, illetve annak felettes szervéhez, a Földművelésügyi Minisztériumhoz. Ennek eredményeként egy év után elindultak a szennyezett hulladék elszállításához szükséges közbeszerzési eljárások. 

"Immáron egy esztendeje intézkednek azonnal"

Sneider Tamás egy méretes azbeszttel szennyezett törmelékkel hívta fel a figyelmet az azonnali cselekvés fontosságára egy 2015 áprilisában, az Országgyűlés Irodaházában tartott sajtótájékoztatóján. A politikus akkor közölte, hogy türelme véges, a jövőben már drasztikusabb eszközökkel fog fellépni, ha továbbra sem történik semmi. 

Érdekesség, hogy - talán pártpolitikai megfontolásból - a sajtótájékoztatót az összes Fideszhez köthető orgánum bojkottálta.

Vádemelés a bontást végző cég ügyvezetője ellen

Több ezer tonna, azbeszttel és más mérgező anyagokkal szennyezett hulladék maradt a helyszínen a zagyvaszántói ipartelep elbontása után, ami veszélyeztette a környezetet és a környéken lakók egészségét - erre a következtetésre jutott a Hatvani Járási Ügyészség.

A 31 éves vezető ellen a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat - tájékoztatott 2015. április 30-án a Heves Megyei Főügyészség.

2015 júniusában - bár a térség fideszes honatyája, Szabó Zsolt diadalittasan bejelentette a veszélyes hulladék elszállítását - továbbra is fertőzhetett az asztbeszt. A kormányon belül különböző érdekek ütköztek, amelyben Kontrát Károly belügyi államtitkár bizonyult erősnek, így a hulladék elszállítását leállították.

2015 szeptemberében az N1TV készített videót a helyszínen, ahonnan időközben gyanús körülmények között elszállították a hulladékot. A polgármester közölte, őt mindenből kihagyták, a lakosságot pedig semmiről sem értesítették az azbesztveszély kapcsán: 

[video:https://www.youtube.com/watch?v=IxpAfNO8EyA ]

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be

Uniós jogelvek átültetésével, az azbesztmentesítés költségeinek átvállalásával és a megbetegedettek gyógyításával, kárpótlásával kívánt segíteni a nemzeti néppárt.

Külsős jogászok, a Jobbik Európai Parlamenti képviselőinek és kárszakértőknek a bevonásával elkészült az a határozati javaslat, amely megtisztította volna a lakókörnyezetet az azbeszttől. A Fidesz bár egyetértett a javaslatban foglaltakkal, ám képviselőik azt az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága ülésén nem támogatták, így az nem kerülhetett az Országgyűlés elé.
 

Szakértők állásfoglalása: az azbesztgyárból kikerülő azbesztrostok okozták a halálos baleseteket

,,Bizonyossággal határos valószínűséggel" az azbesztgyárból kikerülő azbesztrostok hozhatták létre a Heves megyei Lőrincin és Zagyvaszántón jelenleg és egykor élő emberek megbetegedését. Erre a megállapításra jutott egy a bíróság által kirendelt szakértői iroda a közelmúltban.

A mezoteliómában (azbeszt okozta gyógyíthatatlan mellhártyadaganat) szenvedő helyiek közül 2014 nyarán nyolcan pert indítottak az állam ellen. Állapotukra való tekintettel gyorsított eljárást rendeltek el, ám ítélet a mai napig nem született. 

A mai napon elhunyt az utolsó felperes

Hétfőre virradóra, 58 éves korában elhunyt P.-né Katalin, petőfibányai lakos.