Egyre több fejkendős nőt támadnak meg Ausztriában

Mivel sok esetet nem jelentenek be, nem lehet tudni arról sem, hogy pontosan hányszor volt rasszista vagy iszlámellenes indíttatású a támadás - olvasható a lapban. 

Ibrahim Olgun, az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGiÖ) vezetője a lapnak adott interjújában az eddigieknél szigorúbb büntetést szorgalmazott, azonban az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint ilyen lépést egyelőre nem terveznek. 

A cikk szerint a Zara nevű osztrák civil szervezet bécsi kirendeltsége az utóbbi két évben jelentősen több olyan támadást regisztrált, amely fejkendős nők ellen irányult. 

Hasonló tendenciáról számolt be a stájerországi diszkriminációellenes központ is. Daniela Grabovac, a szervezet vezetője a lapnak elmondta: 2012 óta 40 százalékkal nőtt a támadások száma. Meglátása szerint az érintettek azért nem tesznek feljelentést, mert vagy már többször átéltek hasonló inzultust, vagy a sérelmek nem vonnak maguk után büntetőjogi felelősségre vonást. Példaként említi, hogy a tett csak akkor büntethető, ha valakiről lerántják a fátylát, ha testi sértést, rongálást vagy becsületsértést is elkövetnek.

"Sokszor amiatt is meghiúsul a feljelentés, hogy a tettes ismeretlen"

- mondta Grabovac, aki szerint a támadások érintettjei a "kirekesztésre válaszul inkább az elszigetelődést választják". 

A problémára azonban csak akkor tudnak felfigyelni a hatóságok, ha tudnak róla, ha beérkezik hozzájuk a feljelentés - állapítja meg szakértőkre hivatkozva a cikk. 

Az új társadalmi integrációs szabálycsomag részeként Ausztriában az arc elfátyolozása köztéren büntetést vonhat maga után. A kormány által március végén elfogadott és várhatóan ősszel életbe lépő szabályozás szerint 150 eurós (mintegy 46 ezer forintos) büntetést szabhatnak ki azokra, akik elfedik az arcukat. Egyelőre nincsenek adatok arról, hogy a szabályozás hány nőt érint majd. 

Az Ausztriai Mauthausen Bizottság által készített, még május elején bemutatott felmérés szerint a válaszadók 44 százalékát zavarja, ha a bolti eladók vagy a felszolgálók fejkendőt hordanak. 2015-ben 42 százalék emelt szót ez ellen. Az idei felmérés eredménye szerint mintegy 71 százalék nem nézné jó szemmel, ha a szomszédságában mecset épülne. 2015-ben még csak 64 százalék vélekedett így. A 2017-ben bemutatott kutatás eredménye szerint közeli buddhista központ létesítése ellen 44 százalék tiltakozna. A válaszadók 73 százalékát nem zavarja, ha török származású orvos operálja, de 2015-ben még 78 százalék gondolta így.