Ellenzéki képviselők kiderítenék, hogy Gyurcsány miket mondott Orbánról

Szél Bernadett és Mirkóczki Ádám tudni szeretnék, hogy a DK elnöke miről hadovált a nemzetbiztonsági bizottság szoci elnökének.

Mint ismert, korábban a DK elnöke hol homályosan, hol konkrétabban fogalmazva arról beszélt, hogy olyan dokumentumokról tud, amelyek szerint az oroszok zsarolhatják Orbán Viktort. Azonkívül, hogy ezt az információt belengette, semmivel sem tudta igazolni állításait, de két hete a nyilvánosság előtt nem ismertetett információit hivatalos körülmények között megosztotta a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökével. Gyurcsány kérésére Molnár Zsolt minősített információvá nyilvánította a beszélgetésükről készült jegyzőkönyvet. Bár a nemzetbiztonsági bizottság azóta már ülésezett, a téma azonban egyetlenegyszer sem szerepelt a napirenden.

A Magyar Nemzet információi szerint Szél Bernadett és Mirkóczki Ádám a Molnár Zsoltnak küldött levelükben arra hivatkoztak, hogy a Nemzeti Biztonsági Felügyelet vezetője szerint általánosságban az országgyűlési képviselőknek titoktartási nyilatkozat aláírása mellett joguk lehet megismerni minősített információkat. Molnár Zsolt a lapnak azt mondta: a bizottság elé viszi az ügyet, vagyis ha a testület tagjai megszavazzák, akkor bemutatja nekik a Gyurcsány Ferenc állításait tartalmazó jegyzőkönyvet.

Molnár korábban a Gyurcsánnyal folytatott beszélgetésről csak annyit árult el, hogy a bukott szocialista exminiszterelnöknek súlyos állításai vannak, de bizonyítani nem tudta, így nem lehet tudni, hogy igazak-e, vagy sem. Ha azonban megfelelnek a valóságnak, akkor Molnár Zsolt szerint egyértelműen minősített információk.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem érti, Molnár Zsolt miért akarja a fideszes többségre bízni annak eldöntését, hogy a jegyzőkönyvet megismerhetik-e, miközben titokgazdaként könnyen bevihetné a zárt ülésre a dokumentumot. Szél Bernadett pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottság tagjainak szavazás nélkül is joguk volna megismerni a jegyzőkönyvet, és nem kellene a Fidesznek lehetőséget adni arra, hogy ezt leszavazza.