Nem volt jó ötlet kirúgni a tatabányai szakszervezeti vezetőt - Visszaüt a fideszes önkény

Az érdekképviselet egy hosszú harcra is készen áll.

Működik a szakszervezeti szolidaritás

Kovács Ferencet, a Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetének (VIMÉSZ) elnökét nem hagyja cserben a szakma: kirúgása kapcsán az EVDSZ levélben fordult Tatabánya képviselő-testületéhez, Schmidt Csaba fideszes polgármesterhez, dr. Sámuel Emeséhez, az erőmű ügyvezetőjéhez és a parlamenti pártok elnökeihez annak érdekében, hogy a szerintük igazságtalan intézkedést visszavonják.

Dr. Szilágyi József portálunknak elmondta: Sámuel Emese a EVDSZ-szel folytatott személyes megbeszélésen sem mutatkozott sokkal konstruktívabbnak, mint eddig:

"Az ügyvezető asszony a saját meglátása szerint megalapozott döntést hozott, a mi álláspontunk szerint azonban jogilag, szakszervezet-politikailag, és a munkavállalókkal szembeni empátia szempontjából is elfogadhatatlan az intézkedés."

Az EVDSZ elnöke szerint az ügyvezető ezzel a lépéssel egy három és féléves megállapodást vett semmibe, az pedig külön érdekes, hogy mindez a bértárgyalások alkalmával, egy olyan emberrel szemben történik, akinek teljesítményét a 43 éves munkaviszonya során több díjjal és kitüntetéssel is elismerték.

"Így elég megkérdőjelezhető, hogy valóban munkajogi kérdés miatt rúgják ki a szakszervezeti vezetőt, de még ha jogos is lenne az elbocsájtás, akkor is aránytalannak tartjuk a legsúlyosabb szankció kiszabását"

- mondta dr. Szilágyi József, aki hozzátette: a szakszervezet nagyon kemény bértárgyalásokat folytat, és ezt elégelte meg a menedzsment (a Tatabányai Erőmű Kft. többségi tulajdonosa egyébként a városi, jelenleg fideszes többségű önkormányzat - a szerk.), ami most próbálja ilyen eszközökkel megnehezíteni a szakszervezeti munkát és megfélemlíteni a dolgozókat. Mindezt egy olyan üzemben, ahol 90 százalékos a szakszervezeti lefedettség.

Mint Szilágyi elmondta: az EVDSZ képviselői hétfőn találkoznak Schmidt Csabával, hogy személyesen is rámutassanak "tulajdonosi jogából adódó felelősségére".

A szakszervezet egy hosszú harcra is készen áll

Az EVDSZ elnöke az Alfahírnek kifejtette: abban az esetben, ha nem sikerül a villamosenergia iparban több évtizede hatékonyan működő "szociális párbeszéd" keretei között rendezni az ügyet, akkor komolyabb eszközökhöz nyúlnak.

"Nem szabad engednünk, hogy a szakszervezeti tagokat megfélemlítsék, hiszen ha ezt itt meg lehet tenni, akkor meg lehet tenni máshol is"

- fogalmazott dr. Szilágyi József, majd hozzátette:

"Nagyon elszántak vagyunk. Nem egyszeri demonstrációban gondolkodunk, hanem egy hosszabb érdekérvényesítései harcra készülünk. Hajlandóak vagyunk a végsőkig elmenni."

Az EVDSZ vezetője a pártelnökök felé irányuló megkeresés kapcsán elmondta: szerintük a politikának sem lehet mindegy, hogy milyen lépéseket engedhet meg magának egy cég menedzsmentje.

"Arra szeretnénk felhívni a pártok figyelmét, hogy a Munka Törvénykönyvének módosításai, valamint a közelmúlt gazdasági lépései a tisztségviselők ilyen fokú kiszolgáltatottságához vezethetnek"

- nyilatkozta portálunknak dr. Szilágyi József, aki szerint felháborító, hogy vannak olyan munkáltatók, akik még a mostani szabályozást is megkerülik.

A fideszes igazgató kirúgatta a munkavállalókért kiálló szakszervezeti vezetőt

A bértárgyalások kellős közepén rúgta ki a helyi szakszervezet elnökét a Tatabányai Erőmű Kft. fideszes ügyvezető igazgatónője. A 43 ledolgozott év után épp nyugdíj előtt álló férfi megbocsájthatatlan bűne az volt, hogy következetesen kiállt a munkások érdekei mellett. Ez szúrhatta a szemét az urizálásban igen csak járatos Sámuel Emesének.