„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő…” - Zenei fesztivál kalauz I. rész

Szubjektív rendezvényajánló, főként a rock/metal kedvelőknek.

Június 2-5.
Alfa Fesztivál – Várpalota, Cseri Parkerdő

2017-ben is Pünkösdkor, ezúttal azonban júniusban kerül megrendezésre a nyár első jelentős fesztiválja, a teljesen megújult Alfa Fesztivál, a jól bevált helyszínen, Várpalotán, a Cseri Parkerdőben. A megszokott rock-alter-metal vonal mellett már a hazai hiphop és elektronikus zenei előadók is fontos részei a programnak. Fellépők: Tankcsapda, Kowalsky meg Vega, Punnany Massif, Halott Pénz, Wellhello, Road, Depresszió, Pokolgép, Kalapács, Sub Bass Monster, StadiumX, Julia Carpenter, Metzker Viktória és még sokan mások. A koncertek mellett napközben sport és szabadidős programokkal is készülnek a szervezők.
További infók: www.facebook.com/events/674601656048580

Június 7-11.
18. Harley-Davidson Open Road Fest – Alsóörs, Pelso Camping

2017-ben újra megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb motoros és zenei fesztiválja! Az idén egy angol és a német csapat lesz a külföldi attrakció a Pelso Campingben: Woodstock legendás zenekara, a blues-rock banda Ten Years After, valamint a – meghívásával kisebb (nagyobb) meglepetést okozó – szintipop úttörő Alphaville. A hazai együttesek közül a legütősebbeket sikerült összeválogatni: Tankcsapda, Edda Művek, Ganxsta Zolee és a Kartel, Kowalsky meg a Vega, Road, Deák Bill Gyula, Aurora, Zorall, Pokolgép, Kiss Forever Band. Mellettük természetesen még több formáció is szórakoztatja a kilátogatókat. A bulizáson túl a fesztivál a jótékonykodásról is szól. Idén az Open Road Fest a Magyar Mentőmotor Alapítványt támogatja. A muzsikaszó mellett gyermek kézműves foglalkozások, jóga- és edzésoktatás, valamint különböző előadások is színesítik a programot, de tesztvezetések, sétarepülés, kaszkadőr-, autó & motormosó- és rúdtánc-show, és természetesen a – több ezer motoros részvételével lezajló, elmaradhatatlan – felvonulás is része a heti programnak.
További infók: www.facebook.com/events/528262824038265

 

Június 14-16.
4. Visegrock – Visegrád, Rendezvénytér

Már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Visegrock Fesztivál! A koncertek és gasztronómiai találkozó helyszíne ismét a Dunakanyar legszebb pontja. Visegrádon a vadászati hagyományok a középkorig nyúlnak vissza, ezt hivatott felidézni a fesztivál. Ennek jegyében szombat délelőtt ételkóstolóval egybekötött vadhús-főzőversenyre is sor kerül. A tavaly óta kétnaposra bővült rock-és blues seregszemle idei fellépői: Skorpió, P. Box, Tűzkerék XT, Tunyogi Péter emlékzenekar, Török Ádám és a Mini, Twin City, Rockin RockCats, A ZENEkar, BluesSteel. A rendezvény ingyen látogatható!
További infók: www.facebook.com/events/131590864053515

Június 16-19.
II. Hungarica Családi Tábor – Csopak, Üdülőfalu és Kemping

2017-ben másodszor is Hungarica Nemzeti Családi Tábor Csopakon! Az eseményen a Hungarica vendégei lesznek többek között: az Ismerős Arcok, a lengyel Pozytywka, a RomEr, és a Historica. A jó hangulatú, családias, rockos hétvégén az esti koncertek mellett egyéb rendezvények is várják a kikapcsolódni vágyókat. Kulturális és hagyományőrző programok, sportversenyek és gyerekfoglalkozások is színesítik a tábor kínálatát. Pénteken kora este Mitrovits Miklós polonista, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa, és a Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Lovagkereszt birtokosa tart interaktív előadást, a magyar és lengyel nemzet jelen és jövőbeli együttműködéseinek lehetőségeiről, szombaton Horka íjászainak bemutatóját kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.
További infók: www.facebook.com/events/927173427382754

Június 21-25.
Ukk&Roll Rock és Motoros Hétvége – Ukk, Pihenőpark

2017-ben szintén második alkalommal kerül megrendezésre a Megyer Camp megszűnésével kialakult űrt betölteni hivatott motorosbarát rockfesztivál, amelynek a nulladik napja ingyenesen látogatható. Helyszín az Ukki pihenőpark. A popmentesített fesztivál idei húzónevei: Ossian, Pokolgép, Depresszió, Zorall, Rómeó Vérzik, Aurora, Junkies, Blues Company, B52, de mellettük még másfél tucat hazai csapat szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A szervezők több medencével, füvesített focipályával, és szimpatikus árakkal várják a rock és metal muzsika szerelmeseit.
További infók: www.facebook.com/events/367926120212534

Június 23-24.
X. Felvidéki Magyar Sziget – Nádszeg

Egy hétvégére ismét leomlanak a határok! Az esti koncertek mellett mindkét nap délutánján előadások várják az érdeklődőket. Pénteken Incze Béla, a HVIM alelnöke, szombaton Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, és Dunajszky Géza felvidéki történész tart előadást, de különösen izgalmasnak ígérkezik az utánuk következő Puzsér Róbert és Zagyva György Gyula vitája is. Mindezeken kívül egyéb programokkal (rovásoktatás, íjászkodás, airsoft, gyereksarok stb.) is készültek a szervezők. Koncertfronton a jubileumhoz méltó a felhozatal: a Lord, a Pokolgép, a Romantikus Erőszak, a Hungarica, a Phoenix RT., a Rockin’ RockCats, a Black Side, és a Rock Machine DS lép június negyedik hétvégéjén Nádszegen a színpadra. A rendezvény 14 éven aluliaknak, valamint az erdélyi, kárpátaljai, délvidéki magyaroknak ingyenes!
További infók: www.facebook.com/events/264740453988901

Június 27-Július 1.
25. Telekom Volt Fesztivál – Sopron, Lővér Kemping

Magyarország legismertebb és legnépszerűbb vidéki zenei eseménye idén már 25. alkalommal nyitja meg kapuit. A rendezvényre a zenei kínálat sokszínűsége jellemző, a különböző helyszíneken a rock, az elektronikus zenei, a világzenei és a jazz koncertek mellett számos más műfaj képviselői is fellépnek. 2017-ben az alábbi előadók, formációk képviselik a nemzetközi mezőnyt: Linkin Park, Fatboy Slim, Ellie Goulding, Paramore, The Cult, Jess Glynne, Imagine Dragons, Years & Years, Of Mice And Men, Enter Shikari, The Devil Wears Prada, Martin Garrix, Pendulum, Knife Party, Sigala, Lost Frequencies, Fritz Kalkbrenner, Herman Cattaneo. A több mint száz hazai fellépő szinte a teljes zenei palettát átöleli, a közönség a legnagyobb nevektől kezdve az underground csapatokig bezárólag találhat a saját ízlésének megfelelőt a meghívottak listáján. A zenei események hat színpadon zajlanak majd. A mínusz egyedik napon kerül sor a II. Petőfi Rádió Díj átadásának tiszteletére szervezett gálára, valamint tizenöt hazai popsztár közös fellépésére, amelyen az idei életműdíjas Demjén Ferenc Jelszó: Love című dalának feldolgozását adják elő.
A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a legfiatalabb korosztályra, azaz a gyerekekre is, számukra bábszínházi előadásokat, kézműves foglalkozásokat tartanak, játszóházat, Csodapalotát üzemeltetnek, sőt (felnőtt kísérővel) egy alapos fesztiváltúrán is részt vehetnek. Az idősebbek utazó színházi, cirkuszi és egyéb előadásokkal, és különböző sport tevékenységekkel lazíthatnak. Az ellátást sem bízták a véletlenre, a legkülönbözőbb nemzeti konyháktól a legfinomabb magyar specialitásokig terjed a választék.
További infók: www.facebook.com/events/1728799190725567

Június 29-Július  1.
X. Ismerős Arcok tábor – Csepreg, Ottó kemping

Tartalmas időtöltést ígér jubileumi rendezvényére az Ismerős Arcok. A négynapos közös táborozás során a nagyszámú fellépősereg mellett borkóstolással egybekötött hegyi túrával, és a Szökős Néptáncegyüttes rendhagyó előadásával is kedveskednek a közönségnek. Nagykoncertet ad a Fischer László vezette Korál Forever, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, és természetesen a házigazda Ismerős Arcok. Mellettük a Bioritmus, a Gyurácz Tamás-SzöcskeApu-Kovács Miklós formáció, a Farkas Sándor Egylet, a Katapult, a Custom Blues Band, az Ottó Band, Csepreg város Fúvószenekara, a Rockmemories, és a Mokka Tribute Band műsora is színesíti a programot. 14 éves kor alatt a belépés ingyenes!
További infók: www.facebook.com/events/188364281675187

Július 1-2.
IV. Büszke Botond Rockstrand – Velence, Drótszamár Park és Kemping

2014-es debütálása után már negyedik alkalommal kerül megrendezésre az eredetileg is kimondottan rockfesztivál jellegű eseménynek indult, és ennek a kritériumnak azóta is száz százalékig megfelelő koncertest. Az idei felhozatal is igen ütősre sikeredett. A Drótszamár kempingben – az eddigi arculatot követve – a Romantikus Erőszak, az Archívum, a Nemzeti Front, a Tar Had, a Turán, és az Invictus bulijára kerül sor, azaz nemzeti rock koncertek kifulladásig, a Velencei-tó partján. A rendezvény (kísérővel) 12 éven aluliaknak ingyenes!
További infók: www.facebook.com/events/1743423292644000

Július 8.
II. Palmetta Fesztivál – Békés-Dánfok, Üdülőközpont

A Békés-Dánfoki Üdülőközpontban megrendezésre kerülő fesztivált a tavalyihoz képest idén kissé másabb koncepcióval rendezik meg a szervezők. A szombati családi programok (ugrálóvár, népi játszóház, kézműves sziget, hangszer-, népdal-, néptánc- tanítás, lovaglás, gyermek kerékpár kresz pálya, egészségsziget állapotfelméréssel, masszázsokkal, tanácsadással, vízi bicikli, kirakodó vásár, strandolás) egészen 18 óráig ingyenesen látogathatóak. Amelybe beletartozik a késő délután kezdődő Palmetta Esztendőre vagy kettőre… interaktív gyermekkoncertje is. Az esti órákban viszont már a metal buliké a főszerep. A házigazda nagy rock produkcióval készül, majd főzenekarként az Ossian műsorára kerül sor. Levezetésként táncház zárja a napot. A rendezvényre 12 éven aluliaknak a belépés díjtalan!
További infók: www.facebook.com/events/1370699749669723

Július 10-16.
Rockmaraton Fesztivál – Dunaújváros, Szalki-sziget

Idén 21 nemzetközi és több mint 80 magyar fellépővel várják a szervezők a rock és metal rajongókat. A korábban megszokottak szerint a zenei programok mellett ingyenes kiépített kempinggel, saját stranddal, angol WC-vel és telepített zuhanyzókkal, hogy minden adott legyen a rocknyaraláshoz. Ha a külföldi fellépők nevén végigtekintünk, egyértelmű, hogy idén sem elégedetlenkedhetnek a különböző stílusok rajongói, hiszen folk, gothic, heavy, death, grind, black, extrem metal, valamint hardcore, ska, és street punk bandák kaptak meghívást. Név szerint: Amorphis, Hammerfall, Arch Enemy, Sepultura, Katatonia, Agnostic Front, Moonspell, Obituary, Tyr, Xandria, Jinjer, Rotting Christ, Aborted, Batushka, H2O, Total Chaos, Talco, Acidez, Thell Bario, Taake, Gutalax. Az I. Nagyszínpadon a hazai színeket a Dalriada, az Apey & the Pea, a Tales of Evening, és az Ektomorf képviseli, míg a II. Nagyszínpadon többek között az Ossian, Pokolgép, Kalapács & Rudán, Lord, Moby Dick, Road, Depresszió, Aurora, Zorall, Deák Bill Blues Band, és a Paddy and the Rats koncertjére kerül sor. Mindezek mellett még több mint négy tucat előadó és zenekar megfordul majd a három színpad valamelyikén. És érdekesség, hogy lesz nulladik nap, amelyen kizárólag dunaújvárosi csapatok lépnek fel.
További infók: www.facebook.com/events/1301910849881048

folytatjuk…

fotók: Béli Balázs