Egyelőre túljár a kormány eszén a szuperegér

Vajon mi is lemaradunk a versenyben, mint az Isten által teremtett egér?

Május közepén rendezték III. parlamenti nyílt napot a géntechnológiai úton módosított szervezetekről, amelyről az Alfahír természetesen beszámolt, ugyanis az új technológiák megismerése, követése és amennyiben szükséges, szabályozása a modern társadalmakra váró egyik legfontosabb kihívás. Ez kiváltképp igaz azokra a szektorokra, ahol a tudósok genom szinten avatkoznak be a természeti szabályokba; az egészségügy és az agrárium óriási változások előtt áll.

Hogy ez bekövetkezik, az nem kérdés, az viszont már sokkal izgalmasabb szempont, hogy vajon ez a tudományos forradalom felkészült állapotban találja-e a társadalmat, vagy épp az aktuális kormányzatot.

(Ide tartozik, hogy a napokban nyilatkozta azt a kormánypárti Magyar Időknek Zászlós Tibor, az első Orbán-kormány által privatizált Mezőfalvai Mg. Zrt vezérigazgatója - Helmut Gsuk földbáró helytartója -, a kormány által létrehozott GMO-mentes Magyarországért Egyesület elnöke, hogy álláspontjuk szerint léteznek olyan modern biotechnológiai eljárások, amelyek a génszerkezet átalakítására irányulnak, de az Egyesület számára mégis elfogadhatóak. Ez a kijelentés egyébként arra a nyilvánvaló tényre világít rá, hogy az Alaptörvényben rögzített GMO-moratórium már csak ideig-óráig nyújt megfelelő védelmet, miközben a teljes tiltás jelenleg sem valósul meg).

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ egyik kutatójával készítettünk volna egy interjút, hogy egy kicsit rávilágítsunk arra, hogy valójában hol tart már GM-technológia, milyen lehetőségei vannak, milyen kockázatokat rejt, és azt is, hogy a tudósok is szeretnék, ha a jelenlegi statikus jogalkotás valahogy utolérné őket, és képes legyen értelmes módon szabályozni a technológiát, azonban ehhez nem kaptuk meg a szükséges engedélyt az FM-től.

Egy ellenzéki lapnak (tehát nem állami hirdetésekből fenntartott médiumnak) eddig sem volt sok esélye írásban megszólalást kicsikarni az adóforintokból fenntartott minisztériumoktól, de úgy látszik, most már a politikától mentes, viszont a társadalom számára fontos témákban sem lesz partner a kormányzat.

Sajnáljuk.

Addig pedig kövessük a PEPCK-C néven "előállított” szuperegér futását, ami egyébként egy tovább élő, többet evő, de nem hízó, illetve nagyobb szexuális étvággyal és agresszivitással bíró kisállat.

Vajon mi is lemaradunk a versenyben, mint az Isten által teremtett egér?