"Én inkább embervédelemmel foglalkozom" - Lázár tesz az állatvédelemre, és szerinte a választói is

Lázár Jánost arról kérdeztük, miért nem hajlandó még tárgyalni sem az Országgyűlésben a Fidesz az állatkínzást letöltendő börtönbüntetéssel sújtó jobbikos büntető-törvénykönyv módosító javaslatól.

A Fidesz teljes mellszélességgel az állatkínzók mellett

A politikus három ponton változtatna a jelenlegi szabályozáson: - Letöltendő börtönbüntetést szabna ki a állatorvosi diploma nélkül állatorvosi tevékenységet végzőknek. Erre Egyed szerint többek közt azért volna szükség, mert az illegális kutyaviadalok után a legtöbbször nem szakemberhez kerülnek a sérült állatok, hanem amatőrök próbálják "meggyógyítani" őket - ezzel sokszor csak még több szenvedést okozva nekik.

A kancelláriaminiszter - szembemenve lényegében az összes állatvédő szervezettel - úgy látja, Magyarországon "nagyon szigorú" szabályozás van érvényben, amelynek módosítására semmi szükség.

 Aztán egy laza félmondattal az egész állatvédelem ügyét

"A Jobbik politikai termékének"

nevezte. Lázár szerint az ő választókerületében, amely "szegény környék"

"nem értik, miért fontosabbak az állatok az embereknél."

Hozzátette: ő inkább 

"embervédelmi ügyekkel" 

foglalkozik. A választókat jobban érdekli "a saját anyagi helyzetük védelme", amely "nincs fókuszban" a Jobbikban. 

A miniszter válasza nem csak azért robbantja fel a cinizmusmétert, mert mondjuk

a gyermekvédelem fontosságát sem szoktuk szembeállítani az idősekről való gondoskodással,

hanem azért is, mert a Jobbik másik - az állatvédelemnél is jobban hangsúlyozott - "politikai terméke" éppen a béruniós kezdeményezés. Amit a kormány éppen úgy elutasít, mint az állatvédelmet.  

Egyébként a választókat annyira "nem érdekli" az állatvédelem ügye, hogy az elmúlt évek egy legjelentősebb Kossuth téri tüntetése tavaly februárban a "Börtönt az állatkínzóknak!" felhívással meghirdetett tavalyi demonstráció volt - ahol több ezer ember követelte lényegében ugyanazt, amit a Jobbik most törvényjavaslatként benyújtott. 

Amúgy, ha én a Csongrád megyei négyes választókerületben élnék, alaposan felhúznám magam azon, hogy

a parlamenti képviselőm egy olyan nyomorult prosztónak tart,

aki attól remél magasabb életszínvonalat, ha szabadon csapkodhatja falhoz a macskáját, fejezheti le a kutyáját, vagy lőheti nyakon a gólyát.